Бай Ганьо не е съществувал

baraban.bg

Бай Ганьо не е съществувал

   Съвсем случайно попадам на документален филм за Алеко Константинов и за Бай Ганьо по телевизия БГ+. Това е телевизията на ансамбъл „Българе“. Тя е изцяло патриотична телевизия и танцова. Оказва се, че е и литературна.

Във филма за Алеко и Бай Ганьо говорят академик Георги Марков, професор Пламен Павлов – историк от Великотърновския университет, литературни професори и доценти от Пловдивския университет, цитират се изказвания на Тончо Жечев и Георги Константинов.

   Докато пиша това, прочетох, че филмът е по идея на Петко Илиев.

Може и нещо да не съм доразбрал, но филмът беше против Алеко Константинов и най-вече против това, че си е позволил да „дезинформира“ българите и света какво представлява Бай Ганьо. Не можех да повярвам, че хора, които минават за умни и талантливи в своите области, могат да изговорят толкова глупости и толкова клевети.

   Много бил сбъркал Алеко, като написал своите фейлетони, защото по тоя начин бил спрял устрема на Паисий и на „История славянобългарска“. Тончо Жечев пък бил казал, че ако признае Бай Ганьо за национален тип герой, трябва да признае, че сме се провалили като народ.

   Направо щях да получа удар от изнасяне на „факти“, че Алеко бил изопачил прототипа на героя, щото прототипът на Бай Ганьо бил патриот в края на краищата. Имаше голямо интелектуално реване и по повод на описването на българските студенти в чужбина. Те въобще не били такива, каквито ги описва Алеко, ами напротив – връщали се чак от Америка да се бият в българските войни.

   Честно ви казвам, че не бях слушал по-голям тюрлюгювеч, в който едно литературно произведение не се изследва като литература, а като някакъв документ, историческа справка или кой знае какво.

   Щях да пропусна и най-важното – един от тия титулувани юнаци каза, че Алеко написал „Бай Ганьо“, понеже приел твърде лично това, че байганьовци влезли в Парламента, а той – не. И че бил много травмиран като адвокат от лоши житейски примери.

   Тия същите хора моментално да си скъсат дипломите, да млъкнат и да искат прошка от Алеко. Не спира тоя Алеко да боде очите на всеки, който погледне към нещото, което му викат култура. Ако зависи от тях, ще я забранят тая книга „Бай Ганьо“ и тия Алекови фейлетони, защото са пълна дезинформация.

   Срам, безобразие и нахалство. И какво искат да ни кажат тия господа? – че Бай Ганьо не е съществувал, че не съществува, че не ни управлява, че не чете лекции в университети, че не е доктор на науките и професор, че не командва полиция и съд, и Синод, и изгрева и залеза на слънцето?

Никакъв Бай Ганьо не управлява телевизии, не ни се хили всяка вечер в къщите и не ни върти на шиш.

   Ех, Бай Ганьо, Бай Ганьо, какво ти причиняват тия хора само – искат да кажат, че те е нямало. Макар много добре да знаят, че след две минути ти, Бай Ганьо, ще им звъннеш по телефона от резиденцията си и ще ги строиш в две редици. За да им връчиш ордени, разбира се.

   Страх ме е само, че както сме я подкарали да трошим паметници, току виж стигнем и до паметника на Алеко на „Витошка“. Какъв е тоя паметник на човек с куфар? – Излагаме се пред чужденците.

Николай Милчев 

От Фб

baraban.bg ©

Top Desktop version