Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Едно към едно

Бай Ганьо не е съществувал

   Съвсем случайно попадам на документален филм за Алеко Константинов и за Бай Ганьо по телевизия БГ+. Това е телевизията на ансамбъл „Българе“. Тя е изцяло патриотична телевизия и танцова. Оказва се, че е и литературна.

Във филма за Алеко и Бай Ганьо говорят академик Георги Марков, професор Пламен Павлов – историк от Великотърновския университет, литературни професори и доценти от Пловдивския университет, цитират се изказвания на Тончо Жечев и Георги Константинов.

   Докато пиша това, прочетох, че филмът е по идея на Петко Илиев.

Може и нещо да не съм доразбрал, но филмът беше против Алеко Константинов и най-вече против това, че си е позволил да „дезинформира“ българите и света какво представлява Бай Ганьо. Не можех да повярвам, че хора, които минават за умни и талантливи в своите области, могат да изговорят толкова глупости и толкова клевети.

Посещения: 3141

Пълният текст на интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превод от „Комсомолска правда“ на Пан.бг.

 Вижте публикацията на руски език ТУК: www.kp.ru/daily/27565.5/4889263/


Тъкър Карлсън:
   Интервюто с руския президент Владимир Путин е заснето на 6 февруари 2024 г. около 19:00 часа в сградата зад нас, тоест, разбира се, в Кремъл. Интервюто се фокусира основно върху продължаващия конфликт в Украйна, как започна, какво се случва и най-важното как може да завърши.

   Една забележка преди гледане. В началото на интервюто зададохме най-очевидния въпрос: защо направи това? Чувствахте се заплашени, непосредствена физическа заплаха и това е вашето извинение. И отговорът, който получихме, ни шокира.
Путин говори много дълго, може би половин час, за историята на Русия, започвайки от осми век. И честно казано, ние си помислихме, че това е флибустер и го сторихме досадно и го прекъснахме няколко пъти, а той отговори. Беше раздразнен от намесата. Но в крайна сметка стигнахме до извода, че това не е метод на флибустер. Разговорът нямаше ограничение във времето. Говорихме повече от два часа. Това, което предстои да видите, ни се стори искрено – независимо дали сте съгласни с него или не.

Владимир Путин смята, че Русия има исторически претенции към части от Западна Украйна. Вярваме, че това трябва да се разглежда като искрен израз на това, което той мисли.

Тъкър Карлсън: Г-н президент, на 22 февруари 2022 г. се обърнахте към вашата страна, когато започна конфликтът в Украйна, и казахте, че действате, защото сте стигнали до заключението, че Съединените щати, чрез НАТО, могат да инициират - цитат - изненадваща операция, нападение срещу вашата страна. Кажете ни защо мислите, че Съединените щати могат да предприемат изненадваща атака срещу Русия. Как стигнахте до това заключение?

Владимир Путин: Въпросът не е, че Америка, Съединените щати щяха да предприемат внезапна атака срещу Русия. Не казах това. Дали водим токшоу или сериозен разговор?

Тъкър Карлсън: Това е много сериозен разговор.

Владимир Путин: Защото основното ви образование, доколкото разбирам, е историческо.

Тъкър Карлсън: Да.

Владимир Путин: Така че, ако нямате нищо против, ще отделя 30 секунди или една минута, за да ви дам бърза история, за да ви дам малко историческа предистория.

Тъкър Карлсън: Няма за какво.

Владимир Путин: Нека да видим как започнаха нашите отношения с Украйна. Откъде дойде Украйна? Руската държава започва да се оформя като централизирана държава. А годината на основаване на руската държава се счита за 862 г., когато новгородските жители поканиха варяжкия княз Рюрик от Скандинавия да царува.

Посещения: 3403

ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЛИВЕН – ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ

 

 

   

 

 

 

 

  Тържественото посрещане на руската армия според наскоро дигитализирания Дневник на руско-турската война от 1877-1878 г. (https://runivers.ru/lib/book8944/479852/?fbclid=IwAR0RxhaoFE1OW1k8dP5fzG44Xf6KE4mECYkD3c4k8caBQHj7TEFlSYUf7QU) става на днешния ден – 20 януари, преди 146 години. Предлагам моя непретенциозен превод на донесението от 8 януари 1878 г. (по стар стил)  на генерал-майор Безяев до генерал-лейтенант  Делингсхаузен. Позволих си да прибавя към текста и справочни бележки, които адресирам преди всичко към по-младите читатели. Радвам се на възможността дигиталната хуманитаристика да прави все по-достъпни за все повече хора писмените паметници на миналото. Това всъщност е категоричният и обективен контрапункт на днешните „редактори“ на колективната ни памет. Да, на 20 януари 1878 г. жителите на Сливен, начело със Серафим Сливенски и Добри Чинтулов, посрещат с хляб, сол и възторжени възгласи своята Освободителка – Руската армия, и това нелишено от патетика изречение е потвърдено от този възкресен за всички ни текст. Отдавна е казано: Verba volant, scripta manent - Казаното отлита, написаното остава: 

240. Командирът на втора бригада от 26-та пехотна дивизия/1/, до командващия на тази дивизия/2/, 8 януари 1878 г., №3, град Сливен

          В 12 ч. през нощта. Донасям на Ваше превъзходителство, че на 8 януари в 4 ч. следобяд пристигнах в гр. Сливен с поверените ми войски благополучно. Забавянето се получи при преминаването през река Тунджа при село Бинкос; през нощта на седми срещу осми (януари), вследствие снеготопенето в планината,  тя беше се разляла, а тъй като двойният брод през нея и през вливащата се рекичка беше без мостове, то в следствие на това, Устюжският полк/3/, преминаващ последен, се движеше като отделен ешелон. Пред град Сливен бях посрещнат от полковник Лермонтов/4/, на когото незабавно връчих заповед относно изпращането на наблюдателни пикети/5/ по пътищата за Шумен, Карабунар/6/ и Ямбол; стражева/стрелкова верига от пехота да се изпрати, за да се пресекат вече посочените пътища. Заедно с това поисках от полковник Лермонтов да изпрати кавалерийска част в Стара река, за да получим информация за движението на Вятския полк/7/с артилерията. 

Посещения: 3736

baraban.bg ©

Top Desktop version