Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Мнения

МАЙСКИ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“ – Какво още остава да видим

   Въпреки дъждовното време, Майските дни на културата в Сливен следват програмата си. Ето какво още можем да видим и чуем до края на месеца:

 

 

14 май /вторник/ 18.30 ч., зала „Сливен“

Връчване на наградите на лауреатите на X Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ – с участието на театрална трупа „Опит за летене“ и рок-група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“

15 май /сряда/ 18.00 ч., галерия „Май“

Обща изложба на членовете на Съюз на българските художници – Представителство Сливен

16 май /четвъртък/ 14.00 ч., зала „Сливен“

Общоградско състезание „Пиша и чета правилно“ – с участието на ученици от сливенските училища

18 май /събота/

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ И ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

21 май /вторник/ 18.00 ч., зала „Сливен“

Концерт с участието на Хаик Варданян (Армения) – тенор, Татяна Шиварова – сопран и Марцио Фуллин – пиано. Вход свободен!

23 май /четвъртък/ 18.00 ч., зала „Сливен“

Тържествена вечер за връчване на наградата „Аргира Жечкова” и концерт в чест на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Диригент Ивайло Кринчев със Сливенския симфоничен оркестър и солисти Даниела Дякова – мецосопран и Иван Момиров – тенор

   19.30 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър” Празничен концерт с участието на дует „РИТОН“

   21.00 ч., пл. „Хаджи Димитър“ Празнични илюминации

Посещения: 122

Praha je drahá, т. е. Прага е скъпа

   Изразът „Праха е драха" научихме още в България, нàпреко на писанията в интернет, че цените в Прага били като в София. Не знаех, че чехите нямат звука „г" в езика си, ама така било. То пък един език – особено, като имате предвид, че го говорят бързо-бързо, без да си поемат дъх. Виж, надписите им по́ се разбират.

   Колкото до цените – може и да не сме доразбрали, защото когато си за няколко дни в Прага, няма как да излезеш много от туристическите места, където всичко е тройно. Но пък и писанията на нашенски туристи в Интернет обикновено са отпреди година-две, а за това време цените са се придвижили с космическа скорост. Ясно накъде. И причината не е само в Ковид-а, както евроатлантически коректно го обясняват екскурзоводите. По техните думи, след тази гад, социалната им система пъшкала, ама си мисля, че може и да е от мигрантите, които доста са изпъстрили белезникавите пражани, а най-паче от отлива на руски газ по тръбите.

   А Прага си е красива. Най-вече благодарение на Хитлер, който имал големи планове за нея и затова решил да не я бомбардира. Също толкова благодарение и на чешката гилдия на архитектите, от която било невъзможно да изкопчиш разрешение за събаряне на стара сграда. Затова сега всички туристи ходят из Прага навирили глава нагоре, защото покриви, фронтони, корнизи и прочее елементи в горната част на сградите са отрупани със скулптури, скулптурни орнаменти и прочее финтифлюшки, често позлатени. Да се чудиш кога са ги дялкали всичките тези статуи, но за десетина века нещата се понатрупват... 

Посещения: 1267

Неделен гост: Алексей Арестович

  Украйна няма задача да бъде по-добра. Ние имаме задача да бъдем адекватни. Адекватността се изразява в действия, съответстващи на обстановката. За това трябва вярно да се оценява обстановката, а оценката не идва от въздуха, тя работи, когато се прави не „изобщо", а в името на постигането на определени цели.

   Т.е. основното ниво, на което е нужна адекватност, е поставянето на цели.

   Либералният подход в политиката привнася много патос в планирането, основано на псевдо-етическо поставяне на въпроса. Типичен пример е „оста на злото“. Това, че в този случай апологетите на „оста на злото“ единствено търгуват с „оста на злото“, масово снабдявайки я със стоки с военно значение, остава зад кулисите на патоса, украсен в крещящи тонове. Поради това, за да се разбере случващото се, трябва да се следи не толкова за събитията и думите, колкото за векторите.

   Векторите са целенасочено зададени направления за развитие, зад които е видна стратегия – ред на постигане на поставените цели. А зад стратегиите могат да се доловят и целите.

   Украйна води същата политика, която води и администрацията на Байдън: много правилни, ярки думи, много обещания, много апели към емоции и етика. За тази неделя е заявена възможна доставка на „далекобойни ракети АТАКАМС“ и пакет военна помощ от САЩ – първият след почти тримесечно критично прекъсване.

   Администрацията на Байдън е вярна на своите стратегии: Войната да не излиза извън пределите на Украйна.

   От това – внимание – пряко следва, че победа на Украйна, а още повече победа на Украйна чрез получаване на превъзхождащ руските възможности пакет военна помощ, не е предвидена.

Посещения: 2436

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version