Нови избори или народните представители да поемат работата, за която сме ги избрали?

baraban.bg

Нови избори или народните представители да поемат работата, за която сме ги избрали?

lubov_vzaimna   Последните парламентарни заседания ме накараха да си припомня забравени – мислех доскоро - парламентарни практики от времето, когато пълнежа на Народното събрание бяха краварки-ударнички и тъкачки-многомашиннички.  Ето, например, приемането на първо четене на двата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта:

Вносителят:  Ще бъде насърчена младежката заетост, при това без влагане на допълнителни средства…

І изказващ се: Чудесно, чудесно, точно това ни трябваше…

ІІ изказващ се: Крайно време беше да се вземат подобни мерки…

ІІІ изказващ се: Това показва загрижеността на правителството за съдбата на младите хора…

ІV изказващ се: Тези мерки несъмнено ще дадат резултат…

V изказващ се: Благодаря ви за загрижеността към нашите младежи, те имат право на това…

VІ изказващ се: Най-сетне някой да е в крак с потребностите. Ние откога апелирахме за това…

   Единият законопроект бе внесен от Сергей Станишев и група народни представители, другият – от депутата Антон Кутев и народни представители. В обсъждането участваха синдикатите, работодателите, Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи, министъра на труда и социалната политика. Не и истински опоненти. Това несъмнено са много полезни законопроекти, но едва ли са идеални, както не е било нищо, сътворено от народните ни избраници. И все пак, в предишните народни събрания имаше опозиция. Сега избралите да играят ролята на опозиция, тъй като нямат нито работоспособността да четат и обсъждат законите, нито капацитета да ги критикуват, тръгнаха по лесния път – на сръднята. А като минат изборите, ако случайно им се падне пак да управляват – ще го правят на инат, както им идва отвътре и от ония зад тях.

   „Гражданите се върнаха на политическата сцена. Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости“, каза днес президентът Росен Плевнелиев.

   Ами, време е и избраните преди месец народни представители да се върнат на политическата сцена и да поемат ролята, която сами си избраха. Пък за новите избори – когато им дойде времето…

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version