Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Център на "Лекари на света" в Сливен

   През седмицата „Лекари на света – Франция“ откри свой център в сградата на VІІІ ОУ „Юрий Гагарин“. В няколко стаи, предоставени от Община Сливен, сдружението ще работи по проект, насочен към намаляване на нежеланата бременност чрез семейно планиране.

   Френския филиал на „Лекари на света“ от четири години работи в Сливен и по-специално – в ромския квартал „Надежда“. Те отчитат успехи по отношение майчиното и детското здраве в квартала. С новия си тригодишен проект смятат да работят върху семейното планиране. Училището, в което е центърът, е близо до квартала и наред с известното като „ромско“ VІ училище „Братя Миладинови“, от години вече е също почти изцяло с ученици от ромската общност. Макар че проектът, твърдят авторите, е насочен не само към жителите на „Надежда“ и прилага социално-икономически, а не етнически подход.

   Защо е избрана тази тема за проекта, е ясно. Французите ни припомнят: България е сред европейските страни, които съчетават много лоши показатели в областта на сексуалното и репродуктивното здраве, с голяма концентрация на уязвимо население. Въпреки, че като цяло раждаемостта в страната остава сред най-ниските в Европейския съюз, районът на Сливен има едно от най-високите нива на раждаемост. Има и статистика: Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо от средната за ЕС, а в Сливен – два пъти по високо от средната за България. Ако имаше отделна статистика за квартал „Надежда“, тя вероятно пък щеше да е два пъти по-висока от средната за Сливен. 27,5 процента от родилките в Сливен са под 20-годишна възраст. Впрочем, най-високо тук е и нивото на абортите.

   Сега здравни медиатори ще обхождат хората от ромската общност и ще ги обучават как да се предпазват от нежелана бременност. Ще им раздават брошурки и ще ги учат на контрацепция. Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан дойде специално, за да открие центъра. „Идеята на програмата е да бъдат положени усилия за жителите на един квартал, които са в много тежко положение, те  да се научат сами да се грижат за здравето си и то като се започне от репродуктивното и сексуално здраве, а това е много важно за жените, за тяхната независимост и автономност “, заяви той. Посланикът все още не беше посетил квартал „Надежда“. На въпрос мисли ли, че медицинският (до голяма степен) проблем, който смята да решава проекта може да бъде решен без решаването на социалния проблем, тъй като желанието на повечето жени от ромската общност е да раждат, а не да се ограничават, отговори: „Не мога да знам какво желаят тези жени. Мисля, че никой не може да знае, освен те.“

   Това, разбира се е вярно, но тези, които по-често посещаваме квартала сме убедени, че на 13-14-годишните ромски снахи дори не им минава през ум, че могат да не родят до няколко месеца след сватбата – иначе просто ще бъдат изгонени. Защото след пищната сватба цялата фамилия очаква няколкото хиляди лева, които снахата ще получи като самотна майка. За да преживяват с тях…Всеки знае накъде отиват везните, на които от едната страна е гладът, на другата – правото (осъзнато или не от едно неграмотно момиче) да бъдеш самостойна личност.  

   Не е работа на френския посланик обаче да се задълбочава в размисли по това последното. Неговата работа е да направи необходимото по-малко роми да стигат до Франция. Работа на българската държава е да мисли комплексно.

   А иначе – успех на проекта!

Йорданка Раданчева 

baraban.bg ©

Top Desktop version