Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Любослава Русева и reduta.bg

Чалга патриоти, турбо реформатори

   „Музика. Солово пение с акомпанимент на пиано. Отначало български песни, които се посрещат хладно. Обаче когато Мара Василева викна турски маанета, трапезата се оживи. Тъй много турска кръв има в жилите на този народ, че аз още през Балканската война често съм мислил дали тая не бе всъщност една братоубийствена война.“ *

   Така наречените патриоти от ПФ изглежда не са чужди на маанетата. Колкото и да плашиха, че ще се оттеглят заради назначението на кадри от партията на Корман Исмаилов (НПСД, част от Реформаторския блок), пазарлъкът приключи с договаряне на постове за техни хора. А сред тях, по информация на сайта „Гласове“, е и Петър Харалампиев. 

   Новият зам.-областен управител на София е лидер на Движение „БГ патриот“, част от Патриотичния фронт, но е по-известен в качеството си на организатор на концертите на Лепа Брена, Цеца Величкович, Неда Украден и прочие чалга мероприятия. На някои от снимките му със сръбските попфолк звезди присъства и един от най-големите им почитатели в България - премиерът Бойко Борисов. Кой знае защо обаче продуцентската компания на Харалампиев не се гордее с този факт и на страницата си се хвали най-вече с концертите на Scorpions, Boney M и Ричард Клайдерман.

   За разлика от него, друг виден представител на ПФ е съвсем откровен: „Мога да слушам Клайдерман от сутрин до вечер, но ако трябва да направя нещо, което да ми донесе пари, това е чалга.“

   Слави Бинев се оказа прав и неслучайно заведението му БИАД се превърна в център на столичния културен живот. За това можем  да съдим само по кратко съобщение от 2006 г.: „На 13-ти септември, ден преди грандиозния концерт на Цеца Величкович на стадион „Васил Левски“ в София, сръбската фолк дива ще гостува на емблематичния столичен клуб БИАД. С невиждано досега парти, заведението ще отбележи последните си работни дни за сезона. В разрушителния купон, освен Цеца, ще се включи и родното фолк величие Азис, който сподели, че „е подготвил страхотна изненада за своя идол“! На срещата си в Cool House БИАД, родната фолк звезда Азис, заедно със сърдечната си половинка Ники-Китаеца, ще поднесат на Цеца своята официална покана тя да поеме функциите по бракосъчетанието им.“

   Към днешна дата Азис и Китаеца са разведени, БИАД вече го няма, но пък бившият собственик на чалга клуба направи политическа кариера. Последно стана шеф на парламентарната комисия за култура и медии, макар че трябваше да оглави просветната – най-малкото, за да изпълни програмата на ПФ за въвеждане на часове по патриотизъм.

   Уви, в учебниците по музика чалгата все още не е представена патриотично, което би трябвало да е неприятно за Патриотичния фронт. Там например пише, че „стилът съчетава предимно ориенталски мелодии, характерни за времето на Османската империя“, а самата дума „произлиза от турската çalgı— свирня, която от своя страна произхожда от арабската шалга.“ Децата с право се питат какви тогава ще са тези патриоти, щом си падат по ориенталски напеви.

   И наистина е странно, не ли? Ако не бяха поискали преместване на новините на турски език от БНТ1 в БНТ2, за малко да си помислим, че става дума за ментета, чиято задача е да прикрият негласната подкрепа на ДПС за правителството...

   Впрочем точно това си помислихме, но за щастие на помощ се притекоха високо моралните и принципни реформатори. Преди време от РБ държаха ПФ да участва на всяка цена в управлението, тия дни отново от блока се договориха с фронта и за назначенията на патриотичните кадри. Лидерът на ДСБ Радан Кънев даже призова да дадем шанс на Слави Бинев, понеже политиката била тежка работа, изисквала компромиси, жертви и т.н., и т.н.

   Не знам дали сте си направили труда да прочетете програмата на Патриотичния фронт, та затова ще ви я преразкажа накратко:

   Връщане на ракетите „земя-земя“ в Южна България, разбирай към Турция. Възстановяване на наборната служба и трудовите войски. Полагане на общественополезен труд от родители, чиито деца не са издържали изпита по български език преди първи клас. Превръщане на циганските гета в туристически атракции по подобие на индианските резервати в Америка.

   Когато в края на октомври в София пристигна лидерът на ЕНП, т.е. европейският шеф на Бойко Борисов, Жозеф Дол се обяви против включването на ПФ в управлението. По тази причина Борисов изведнъж реши, че патриотите „не отговарят на нашата евро-атлантическа ориентация“, но Реформаторският блок се хвърли на амбразурата в защита на фронта.

   Най-ироничното е, че правителството, което се пръкна в резултат на тази политическа чалга, встъпи в длъжност в деня, когато в зала „Армеец“ концерт изнасяше Цеца Величкович. Така нещата си дойдоха на мястото и турбо фолкът окончателно пое юздите на държавата. Изненадани останаха единствено гласоподавателите на РБ, които по стар навик се надяваха, че техните кумири няма да изневерят на принципите си, на които винаги изневеряваха.

   Ама Слави Бинев бил скандал?

   Тук е мястото да кажа, че кандидатурата на архонта от Патриотичния фронт не беше оспорена от нито един депутат в пленарната зала. Никой от народните представители не поиска отделни гласувания (или гласуване за конкретното предложение) и така Бинев беше избран заедно с всички останали, т.е. анблок. По същия начин и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е осъден на първа инстанция на четири години затвор за злоупотреба със СРС, стана член на... комисията за контрол над службите и специалните разузнавателни средства.

   Още: сред гласувалите 149 депутати, 14 бяха от Реформаторския блок. В което всъщност няма нищо нередно, доколкото излъченият от РБ Божидар Лукарски не е по-приемлив за министър на икономиката, нито подкрепеният от блока премиер е по-подходящ за премиер с оглед на охранителното му минало. Иначе казано, „съюзихме се с мутра с надеждата да я превъзпитаме. Избрахме „Главен Мултак“ за министър. Целунахме се с Цецка и Цветан“ (по проф. Велислав Минеков)...

   Разочарованието е основателно, но нека не се правим на ударени. Още по-нелепо е да вдигаме юмрук като актьора Йосиф Сърчаджиев, който призова: „Със сила и вяра, Бог е с нас! О, Господи, помогни ни!“ Най-нелепо е обаче да напишем като Радан Кънев: „Боли ме, аз съм израснал в семейство на творци. Познавам хората, които протестират и с право го правят. Освен това много от тях са наши избиратели - тяхната чувствителност е и наша чувствителност. Не можем просто да си посипем главата с пепел.“

   На фона на това лицемерие парчето на Азис „Как боли“ звучи направо жизнеутвърждаващо. Особено припевът:

   „Как боли, Боже прости.

   Защо ме остави?

   Какво ти направих?“

 

 *Откъсът е от дневниците на Кирил Христов, започнати в началото на миналия век и водени почти до самата му смърт през 1944 г. За „Време и съвременници“ поетът пише:

    „Първото поколение читатели на тази книга навярно ще намери, че аз твърде много „псувам”. Но на ония, които в бъдеще ще правят равносметка на нашето време, струва ми се, ще се види, че съм бил много и много въздържан. Друго. Тука се споменават стотици имена на незначителни и дори нищожни хора, които още утре ще бъдат забравени и ще изглежда като че съвсем не са съществували. Това последното не значи, че аз не е трябвало да им правя чест, да се занимавам с тях. Те в мое време представляваха могъщата организираност на отрицателните сили в страната; в техни ръце бяха разнообразните власти на живота – и аз чувствам, че ми се налага гражданският дълг да заклеймя тия негодници в очите на техните синове и внуци.“

baraban.bg ©

Top Desktop version