Завод Динамо в Сливен произвежда уникални продукти, но е заплашен от фалит

baraban.bg

Завод Динамо в Сливен произвежда уникални продукти, но е заплашен от фалит

Dinamo   Някои от най-успешните продукти на „Динамо” АД – Сливен вече се използват от армията на САЩ, хвалят предприятието от наета рекламна и PR агенция. В разпространения материал се пояснява, че става въпрос за високомощни генератори, които по своите качества и възможности са без аналог и конкуренция в световен мащаб. Но целта на предложения за публикация текст е по скоро да обяви, че заводът се е превърнал в апетитна цел за изкуствено източване и обявяване в несъстоятелност. Макар че преди време, след публикуването на подобен материал, се наложи да даваме право на отговор и на ответната страна, готови сме да го направим още веднъж, защото случващото се със завода наистина представлява обществен интерес. А който има да каже нещо друго по въпроса, нека го каже.

 

Ето как от агенцията представят завода:

 

   Единият от уникалните продукти е безчетковият алтернатор (генератор) DEA 450. След двегодишни успешни изпитания, той зае много важно място в транспортната техника на най-голямата военна мощ в света. Съоръжението е предназначено за използване при превозни средства с високомощностни дизелови двигатели, които имат висока консумация на електрическа енергия. Алтернаторът има способностите да работи в екстремни атмосферни условия, при които аналогичните на него апарати се развалят и стават негодни. Приложението му е изключително ефективно в автобусни паркове, пожарни и военни автомобили, различни видове специализирани коли за минната и строителна индустрия. Заради безспорните си предимства, безчетковият алтернатор DEA 450 е получил най-високо признание – златен медал на техническия панаир в Пловдив през 2007 г.

 

   На последния панаир през есента на 2009 г. със златен медал беше отличен и мобилният комплекс за разстъргване и наваряване Avantechno 611. Той представлява преносима машина, с която може да се направи ремонт на едрогабаритна техника и съоръжения, независимо от средата, в която се намират. С него може да се достигне до най-труднодостъпни места и да се отремонтират на място всички звена на нуждаеща се от помощ техника. Става въпрос за строителни съоръжения с големи габарити, както и за транспортни средства от същия клас. Със забележителната мултифункционална машина само двама души могат да извършат десетки ремонти на всякаква закъсала техника, до която не е лесно да се достигне, или е невъзможно да бъде транспортирана до сервиз. Мобилният комплекс е в състояние дори да осъществи специфични и квалифицирани операции, на далечни разстояния, като пълен основен ремонт на излязъл от строя двигател с вътрешно горене. Себестойността на разработката е изключително ниска, едва 14 хил. евро, а ефективността стократно по-висока.

 

   В настоящия момент Динамо – Сливен реализира рекордните 90,5 % от продукцията си на международните пазари. 80 % от нея се изнасят извън еврозоната – в Русия и Съединените щати. И въпреки че в цяла Източна Европа предприятието няма пряк конкурент, налагането на неговите супер-качествени продукти става много бавно и трудно. Основна причина за това е нелоялната конкуренция на китайските стоки, които често са етикирани като местно производство.

 

   Директорът на предприятието Димитър Колев очаква през настоящата година увеличение с около 30 % на реализацията на българския пазар, благодарение налагането не само на вече усвоените продукти, но и на новите, които са от три месеца на пазара – стартерни релета за автомобилостроенето и ремонтната машина Аvantеchno 611. Според анализи на ръководството, кризата работи за дружеството. Поради намалената покупателна възможност, все повече се използва стара техника. Ремонтът и частите за нея стават все по-търсени. Именно тук предприятието идва на помощ със своята уникална и иновативна продукция. Много сервизи, след като са ползвали части за ремонт от чужди фирми, се обръщат към родното производство и вече години наред се доверяват на продукцията на „Динамо”.

 

   Наред с производството на традиционните за характеристиката си изделия, Динамо не спира да подготвя и нови разработки. В близките дни ще започне производството на ветрогенератори с малък капацитет. Те ще имат изключително добро и ефективно приложение в жилищни и семейни ферми.

 

 

И опитите да се разграби завода:

 

   Динамо успешно преодолява трудностите и проблемите, наложени от кризата и неблагоприятната среда. Прът в колелото на развитието му обаче слагат опитите за източване от страна на бившия директор Атанас Христозов, чрез съмнителна руска фирма. „При нас се появи нещо съвсем нелепо – руска фирма ни атакува заради неплатени доставки на стартери и генератори на стойност 40 хил. евро. Ние не купуваме стартери и генератори. Произвеждаме ги и до сега сме продали на същата тази фирма продукти за над 2 млн. долара.” – коментира директорът на дружеството Димитър Колев. Абсурдът на опитите да бъде изкуствено фалирано едно от малкото успешни български промишлени предприятия се осъществява, чрез съдебната система. Вследствие на редица фалшиви и неоснователни искове, Старозагорският окръжен съд е открил процедура по обявяване в несъстоятелност на „Динамо”! Сигнал за действията на местните магистрати, ръководството е изпратило до Инспекторатите на МП и ВСС, както и е образувана проверка от Прокуратурата за източването на завода от бившия му шеф. Съмненията са, че се цели умишленото съсипване на завода за стартери и генератори от страна на външни интереси, с помощта на български съдии.

 

   Въпреки ясните факти, искът на руснаците е заведен без да бъде уведомено дружеството и съдът започва обявяването му в несъстоятелност. Към този иск със своята фирма се присъединява и изгоненият преди време за злоупотреби, екс-директор на Динамо АД – Сливен. От приложените „доказателства” излиза, че той сам преди години е приел и подписал въпросните фактури за тези несъществуващи доставки. Най-странното е, че съдът не изисква ищецът да докаже, че е действително кредитор. Ако е такъв, достатъчно би било да бъде уведомена Агенцията за държавни вземания. Никой не взема предвид и факта, че истински кредитор не би искал фалита на фирма, която му дължи пари.

 

   Определени български съдии, без дори да изискат актуална документация от руската фирма, са образували няколко производствата по несъстоятелност. А тя е регистрирана с незначителен уставен капитал, срещу няколко милиона на „Динамо”! Има десетки съмнения за измамническа схема, оплела в мрежите си успешното българско предприятие.  Димитър Колев е категоричен, че това е чудесен механизъм за изнудване, благодарение на пробойните в правосъдието ни. Подобен рекет се превръща в честа практика и може да ликвидира дори най-чистата и печеливша фирма.  Много компании предпочитат да платят несъществуващите задължения, отколкото да се превърнат в заложници на престъпни схеми между рекетьори и съдии, обяснява Колев.

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version