Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Васил Иванов Кунчев, за четирите питанки към народа

Vasil_Levski   В джобното тефтерче на Васил Иванов Кунчев – Левски, наред с рецептите за илачи, за кармъзени вапцилки, взети и похарчени грошове, Чинтулови, Ботеви и собствени песни, на страница 115 има написана една дума с четири въпросителни след нея: Народе????

   Ето какво, може би, пита с всяка една от тях Левски:

 

   Народе, кога ще станеш нация? 137 години след мене новините ти са за цигани, които ограбват българи, за турци, които нижат тютюн и питат защо държавата не им дава никакъв друг поминък, за българи, на които циганите и турците им пречат. Всички те живеят на обща територия, имат един официален език и делят една и съща бедност, но вместо да се сближават, се отдалечават все повече и са много по-далеч от нацията, отколкото са били в ХVІІІ век.

 

   Народе, кога ще спреш да се делиш на народ и управници? И докога като станеш управник, вече няма да си от народа?

 

   Народе, кога ще спреш да прогонваш най-добрите си чеда? И ако чуеш от тях макар и най-бегла идея един ден да се върнат, да им опонираш с „Абе, вие луди ли сте?”.

 

   Народе, докога ще се криеш зад мен? Един Левски не може да оправдае михлюзлука, завистта и ибрикчийството на цял един народ. А и не иска.

 

Може би отговорила

Й.Р.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version