Конфликт между кмет и фирма-изпълнител в Сливен застрашава усвояването на европейски пари по спечелен проект

baraban.bg

Конфликт между кмет и фирма-изпълнител в Сливен застрашава усвояването на европейски пари по спечелен проект

_022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Истински митинг срещу кмета Йордан Лечков, организира Радостин Русев-Радото

 

 

 

   Няколко проверки по обекта, изпълняван по програма ИСПА в Сливен, вървят в момента, стана ясно на брифинг на кмета Йордан Лечков. Става въпрос за първия етап на т.н. интегриран проект за водния цикъл на града, по който се изграждат 25 км канализация и над 41 км водопреносна мрежа и за който общината успя да осигури 15 млн. лв. по програмата, а държавата дава още 18 млн. Работата извършва ДЗЗД  „Хидросистеми”, дружество в което влизат сливенската фирма „Булгейт” и немската „Хоктив констръкшън”, но дейността по строителството е само от българската фирма. Конкурсът, с който изпълнителят е избран, е проведен от Министерството на околната среда и водите, а сливенският кмет се явява възложител. Освен фирмата-надзорник, проверка извършвала и комисия, назначена от кмета, а на 25 февруари ще пристигне и координаторът на проекта от министерството, което е контролиращ орган. Причина за проверките  са редица нередности в работата на фирмата. Според Йордан Лечков, използват се несертифицирани материали, работи се некачествено, с необезопасени изкопи, има нарушения и в трудовото законодателство. Той е превел авансово на фирмата 3,3 млн. лв., но няма предадени завършени, с подпис от комисия, участъци. До 26 февруари „Хидросистеми” трябва да отстрани установените нередности. Дейностите по проекта следва да бъдат извършени до края на годината, а досега са изградени едва 4 км канализация, поради което има реална възможност да се изгубят европейските пари. Кметът заяви, че нередностите не бива да се замазват, тъй като проверка от европейска комисия така или иначе ще има и може да се наложи общината да връща парите след няколко години. Резултатите от настоящите проверки община Сливен смята да изпрати на НАП, полицията и прокуратурата.

   От своя страна съуправителят на фирмата-изпълнител Радостин Русев вече е подал жалба до районния съд и районната прокуратура, заради това, че кметът Йордан Лечков изгонил машините му от базата – общинска собственост, която досега е ползвал, задържайки обаче тръбите и инертните материали, поради което фирмата не може да продължи работа.

   Конфликтът между кмета на Сливен Йордан Лечков и общинския съветник от ГЕРБ Радостин Русев от месец насам върви като неофициална информация, потвърдена на заседанието на общинския съвет в края на миналата седмица, когато Русев, доскорошен близък кметски приятел, гласува против предложения общински бюджет за 2010 г., като го нарече "балон, който няма как да се осъществи". Общинските съветници от ГЕРБ с нарочна декларация вече се разграничиха от Русев. Днес Радостин Русев организира митинг на работници на фирмата, към който бе поканил да се присъединят и граждани, срещу самоуправството на сливенския кмет. Радото, както Радостин Русев е известен в града, обвини кмета, че го натиска да включи в работата като подизпълнители близките нему фирми „Ружа” и „Гради”. Йордан Лечков нарочно задържал парите, получени авансово от министерството и не изплаща дължимите вече около 20 млн. лв. Иначе фирмата имала готовност да свърши работата дори два месеца предсрочно. Русев обяви, че ще иска министър-председателят Бойко Борисов да изземе функцията на възложител от сливенския кмет.

baraban.bg ©

Top Desktop version