За отговора на един въпрос

baraban.bg

За отговора на един въпрос

 

От    http://ivanbedrov.com/

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         natural-gas_2      Днес е дългоочакваният ден Х. Газът поскъпва. И то много поскъпва. По-високи цени на горивото, по-високи разходи за бизнеса, по-високи цени за крайните потребители, по-малко продажби, по-малки печалби… Верижната реакция започва. “И всички се питат защо”, пееше Милена преди много години.

   Пазарната цена на газа се повиши, тази цена е в долари, а доларът също поскъпна.

    Всяко от трите твърдения е вярно, но въпреки всичко това не е верният отговор. Отговорът щеше да бъде верен, ако  газът беше стока като много други. Ако беше търгуван на борсите, ако можеше да се купи отвсякъде, ако цената му беше еднаква в целия свят. Тогава на правителството нямаше да му се налага да отговаря на въпроси за цената на газа.  Сещате ли се някой да занимава министрите с повишената цена на кафето?

   Цената на газа в България зависи от българската изпълнителна власт.  Не изцяло, но все пак зависи. И затова именно правителството трябва да даде ясен отговор защо  газът поскъпва.

   Най-често споменаваният отговор се казва Румен Овчаров. Отскоро и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков дава този отговор. Според него заради подписания от бившия икономически министър Румен Овчаров газов договор през 2006 г. България досега е платила 700-800 млн. USD в повече. Ако имате доверие в ГЕРБ, Бойко Борисов и Трайчо Трайков, имате пълното основание да им повярвате.

   За Синята коалиция отговорът също се казва Румен Овчаров. Според Мартин Димитров подписването на нов договор през 2006 г. е било напълно излишно преди изтичането на подписаните още от синьото правителство договори през 1998 г. Неговите изчисления достигат до числото 1 млрд. лв., които България е платила в повече за последните 4 години. Ако имате доверие в Синята коалиция, Мартин Димитров и Иван Костов, имате пълното основание да им повярвате.

   Самият Румен Овчаров казва, че ако не бил подписал договора през 2006 г., сега България е щяла да купува много по-скъп газ. И че всъщност България е спестила, а не е изгубила пари. Ако имате доверие в БСП, Сергей Станишев и Румен Овчаров, имате пълното основание да им повярвате.

   Така всеки може да избере на кого да повярва и отговорът на основния въпрос се превръща в много отговори. За всеки вкус. Само че този разговор е за пари, а не за доверие. И това кой на кого има доверие няма нищо общо с огромното поскъпване на газа.

   Истината е, че преговорите и договорите са секретни. И докато те остават секретни, няма как да стигнем до отговора на основния въпрос. През 2006 г. България все още беше извън Европейския съюз. Днес България вече е част от отбора на силните. И понеже в момента също трябва да текат преговори за нов договор за доставка на газ, и понеже и този път обществото не знае за тях, сегашното правителство може да се поучи от грешките на предишните. Ясна, категорична и публична позиция в преговорите с Русия може да бъде само от полза. И това е единственият начин сегашното правителство да предотврати следната ситуация: след няколко години газът отново да поскъпне и отговорът на въпроса “защо” за всички да се казва Трайчо Трайков.

 

коментар от http://www.pari.bg/

снимка: topnews.in

baraban.bg ©

Top Desktop version