Грози ни по-скъп интернет заради филтриране на трафика в мрежата

baraban.bg

Грози ни по-скъп интернет заради филтриране на трафика в мрежата

386170_289603801078496_161725547199656_790669_47692071_nУвеличение на таксите за интернет достъп и понижаване на скоростите в мрежата грозят българите. За това алармираха представители на телекомуникационния бранш и интернет провайдъри. Причината е новият Закон за хазарта, който предстои да се гледа в Народното събрание. Там е заложено, че интернет доставчиците трябва да филтрират достъпа до нерегламентирани сайтове с хазартни игри. Освен че това противоречи на правото на потребителите до свободен достъп до информацията, купуването и поставянето на нужната технология струва много скъпо, което неминуемо ще се отрази върху качеството на интернет услугите

Представителите на телекомуникационния бизнес обясниха, че наскоро е излязло решение на Европейския съд, което подкрепя тяхната теза, че е незаконно да се филтрира достъпът на потребителите до мрежата, защото така се нарушават човешките права.

Александър Кашъмов - адвокат, ръководител на правния екип на програма „Достъп до информация", обясни: „Основно право на всеки е да търси, получава и разпространява информация, предвидено в Европейската конвенция за правата на човека, от българската конституция. Второто основно право е за защита на личните данни. Дали ограничаването на достъпа всъщност не дава възможност да бъдат проследявани потребители, които искат такъв достъп".

Скъпо струва трафикът по мрежата да бъде контролиран. Повечето провайдъри не могат да си позволят апаратурата за целта. Въпреки това те обявиха, че ако новият закон бъде приет, те ще го спазят. Димитър Ганчев - главен секретар на „Интернет общество - България": „Дали ще се отрази на цената е много условно. То ще се отрази на съотношението между качеството и цената. Може цените да останат същите, а да ни паднат скоростите. Тези инвестиции или трябва да бъдат покрити от нови парични постъпления, или трябва да бъдат спестени от нещо друго".

В случай, че законът бъде приет от парламента, ще бъдат сезирани европейските институции. Провайдърите увериха, че засега няма опасност от спиране на достъпа до торент сайтовете.

Източник: dariknews.bg; Снимки: google.com

baraban.bg ©

Top Desktop version