Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Българските младежи от Николаев

bulgari_v_Nikolaev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Над 1 500 ученици се включиха в празненството „Мартеница“ в гр. Николаев, Украйна. То бе организирано на 1 март в Специализираното училище №22 по повод Баба Марта.

   Учебният ден започна по особен начин. Преди уроците учениците се запознаха с особеностите на честването на Баба Марта. После получиха мартенички, които бяха предварително изработени от училищния «Евроклуб». По време на междучасията звучеше българска музика. А след занятията децата украсиха училищния двор с мартенички.

   Денис Жело, председател на Николаевския съюз на българската младеж, зам. председател на Николаевския градски съвет на националните общества: На 1 март 22-то училище прие български облик. Мероприятието по повод Баба Марта е първата съвместна инициатива на  Николаевския съюз на българската младеж и на училищния «Евроклуб», която е част от Проекта «Всичко за България». Проектът ще продължи 4 месеца като през това време ще се проведат кръгли маси, младежки конференции, срещи с български писатели, историци. Планира се също така да бъде организирано посещение на Музея на българската култура и Българския център «София», които се намират в Микрорайона Терновка на гр. Николаев, където живеят много българи. Към края на проекта ще се проведе отчетна конференция и ще бъде отворено Българско неделно училище. Приятно ми е да отбележа, че в мероприятието взеха участие ученици от най-различни националности заедно с техните родители и учители. Те с голям интерес се включиха в хорото. Провеждането на подобни мероприятия укрепва междунационалните отношения и популязира бъларската култура. Искам да изразя своята благодарност на Петр Михайлович Богун, директора на училището, който винаги подкрепя нашите инициативи.

Максим Димитров

baraban.bg ©

Top Desktop version