Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Гражданско движение „ДНЕС“

DNES 

Премиерът Борисов отвъртя енергийния бушон на кабинета

   Дали случайно или не, премиерът Борисов уволни министър Трайчо Трайков броени дни преди изтичането на срока на споразумението за строителството на АЕЦ „Белене”. На фона на сагата около бъдещата централа, делото в Женева, заведено от НЕК, контраисковете на руската страна, предстоящото плащане на реактора и неизбежните окончателни решения за съдбата на най-големия, най-скъп и най-неясен икономически проект у нас,  решението наистина е странно. И цената е доста висока. По причина, че в предстоящите преговори премиерът се лишава от министъра, който е навътре в детайлите. При това с твърда позиция, винаги в ролята на лошо момче – нещо, което отворяше поле за маневри за премиера и правителството.
   Ще бъде наивно, ако приемем, че поводът за уволнението е провалът на бизнес-форума в Катар. Ако беше така, то премиерът трябваше да уволни още трима министри – земеделския Мирослав Найденов, военния Аню Ангелов и външния Николай Младенов. Заради внесените в последния момент проекти за споразумения с катарското правителство и най вече поради факта, че те така и не бяха подписани от двете страни.

   Ето защо, по-важният въпрос е не колко по-добър ще бъде новият министър Делян Добрев, а ще има ли промяна в енергийната политика на страната. Отговорът на този въпрос би могъл да дойде на 31 март, когато изтича срокът на удълженото споразумение между НЕК и „Атомстройпроект” за строителството на АЕЦ „Белене”.
   По този въпрос няма букмейкърски къщи у нас и в чужбина, които да правят прогнози, но ако имаше бих направил залог 1000:1 в полза на удължаването на споразумението. Не за друго, а защото не вярвам проектът за диверсификация, който днес премиерът Борисов разви в сутрешния блок на Канал 1. Руски реактор в АЕЦ „Козлодуй” без руска помощ и без руско гориво, звучи като приказка от „1001 нощ”. Не само по причина, че никой не иска да работи с руски реактори, а и за това, че именно от руснаците зависим за удължаването през 2019 година на срока на експлоатация на Пети реактор.
   Но най-важният аргумент за това, че проектът „Белене” ще продължи, а и харчовете покрай него, е идеята на премиера Борисов за референдум. И разговорът, който предстои в тази посока между него и президента Росен Плевнелиев. Така към потъналите в гьола 1 380 млрд. лева, към скромните, но очевидно излишни 3 млн. евро за консултанта HCBS ще  бъдат добавени най-вероятно поне още 40 млн. лева, колкото струваха парламентарните избори през 2009 година. И, както каза премиерът, тъкмо ще видим какво мисли Северна България и дали иска 10 000 нови работни места. И не дай, Боже, да се разделим на северняци и южняци, защото пак в София ще се решава въпроса.
   Във всеки случай след уволнението на Трайчо Трайков премиерът вече няма енергиен бушон. И едва ли някой ще повярва, че ако на 31 март подпишем с руснаците, отговорността ще е на новия министър Делян Добрев. А какво пък толкова може да се случи, може би ще попитате? Ами нека се върнем малко назад, примерно в 2006-та, когато 13 големи международни банки отказаха да участват в проекта и НЕК обяви 51 процента дял в АЕЦ”Белене”.  Броени дни след това „Стандарт & Пуърс“ свали оценката на енергийната ни компания на „негативна”. А две години по-късно по същата причина „Fitch” понижи кредитния рейтинг на България като цяло.
   Само това ни липсва сега насред кризата, нали?

 

Виктор Киселов

baraban.bg ©

Top Desktop version