Великденско послание на Сливенския митрополит Йоаникий

baraban.bg

Великденско послание на Сливенския митрополит Йоаникий

VaskresenieСлава на Бога, че и тази година ни удостои да празнуваме преславното Христово Възкресение. Отново да възпеем Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос, Който едничък е безгрешен.

"Пасха свещена е за нас днес, - пее светата Църква, - нова света Пасха, Пасха тайнствена, Пасха най-почитана, Пасха е, Христос изба¬вител: Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха за вярващите, Пасха, която ни отвори райските двери, Пасха, която освещава всички верни".

Затова днес Божиите храмове са най-осветени. Песнопенията - най-тържествени. Радостта - най-голяма, изживяванията - най-вълнуващи.

Днес небесата се веселят и земята тържествува /1 Паралип. 16:31/, ангелите пеят и човеците славословят Победителя на ада, дявола и смъртта.

Господ Иисус Христос се въплъти, за да ни смири. Той се роди, за да ни обнови. Той се кръсти, за да ни освети. Той върши чудеса, за да усили в нас вярата. Той проповядва, за да ни просвети. Той страда, за да ни научи на търпение.

Христос възкръсна, за да ни освободи от греха. Христос възкръсна, за да обикнем доброто. Христос възкръсна, за да станем всички братя. Христос възкръсна, за да бъдем Негови последователи. Христос възкръс¬на, за да ни покаже истинския път в живота /Ин.14:6/. Христос възкръсна, за да повярваме, че всички мъртви ще възкръснат. Христос възкръсна, за да ни въведе в рая. „По-светло сияе раят, отколкото слънцето в тоя свят, изпълнен с тъмнина; и нашите духовни очи са прекалено помрачени, за да съзрат обителта на радостта; мрак е изпълнил въздуха, и те не виждат висотата. Поради това синовете на земята гледат само земното.” /Преп.Ефрем Сириец/.

Няма по-голяма радост от духовното очистване. Няма по-голяма сладост от божественото помирение. Няма по-голяма утеха от Христово¬то благословение.

Но всички ли изживяваме тази радост? Всички ли сме почувствали Божията сладост? Всички ли търсим утехата на Христовото Възкресение?

Христовото Възкресение осветява душите, просветява умовете, чисти сърцата. Само с Христа човек става ново творение. Само с Христа човек възстановява Божия образ в себе си.

Възкръсналият Господ Иисус Христос е победил смъртта, избавил ни е от греха, дарувал ни е благодат и сила, не само да се борим, но и да побеждаваме врага на нашето спасение - дявола.

А ние прославяме ли Бога за Неговите всегдашни благодеяния и милости? Смирено ли се прекланяме пред Неговата свята жертва? Възпяваме ли винаги Неговата любов? Благоговеем ли пред Неговите страдания? Изпълняваме ли Неговите заповеди?

Колко много клевети се ширят днес! Колко много лъжи се произна¬сят! Колко много неправди се разпространяват!

А самата истината къде е - това незалязвящо слънце?

„Бих предпочел да бъда победен, почитайки истината,- казва свети Исидор Пелусиотски,- отколкото да победя, като излъжа. Защото, кога¬то пазя истината, дори и да ме сметнат за победен, аз съм победил, а когато победя чрез измама, дори и да ме сметнат за победител, аз съм победен”.

А какво благоденствие би настъпило между хората, ако бяха огрени от Христовото Възкресение!

Какво разбирателство би се възстановило, ако не се отдалечаваха от Христовото Възкресение!

Колко много раздори биха се прекратили, ако Христос беше посред нас!

Колко много завист, злоба, алчност и отмъщение биха изчезнали, ако християните си простят всичко заради Възкресението!

И като празнуваме Христовото Възкресение, нека да заживеем с твърда вяра, непоклатима надежда и пламенна любов. Да вършим в името на Възкръсналия достойни дела, чрез които да прославим нашия Небесен Отец.

Днес е ден на Възкресението! Века всички се просветят от тържеството и да се прегърнат един други; и на онези, които ги ненавиждат, да кажат: братя! Да простят всичко заради Възкресението и тъй да извикат: „Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт потъпка смъртта и на онези, които са в гробовете подари живот.”

Поздравявам всички свещенослужители, служители при светата Сливенска Митрополия, църковнослужители, монаси, монахини и всички православни християни със светлото Христово Възкресение и моля Възкръсналия Господ Иисус Христос да ни дарува душевно и телесно здраве, любов и разбирателство помежду ни.


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Пасха Христова, 2012 г.

гр. Сливен

+ Сливенски Митрополит Йоаникий

baraban.bg ©

Top Desktop version