Морално, по-морално, БСП

baraban.bg

Морално, по-морално, БСП

BSP Днес на конгреса си социалистите агитират за себе си като за по-моралната партия, която ще даде по-добри бъднини на България. Като преди това вече са доказали, че за целта всички средства са позволени. Пример за това е и Сливенгейт. Върху главата на техния общински председател Мартин Славов се изсипаха толкова беди, че накрая ще почнем да го съжалавяме. То компометиращ запис ли не бе, то оплюване от съпартийци ли, разнасяне по медии и като капак – нарязали гумите на жена му (на колата й , де…) Всичко това е нищо, сравнено с най-тежкото подозрение, изказано като достоверно от самия Славов: че скандалният запис на разговор между него и Галин Кънчев е разпространен със знанието и одобрението на „Позитано“ 20. От там били недоволни от становището на лидера на БСП в Сливен, че социалистическата партия има нужда от ново ръководство.

Всъщност, това е вече третата версия по въпроса кой изкара записа от неговото полулегално циркулиране. Първата и очевидна: понасяйки много удари при подготовката на общинската конференция от здраво държащия в ръцете си властта Мартин Славов, нямайки какво друго да стори, отслабената като позиция на конференцията опозиция изкарва последния си коз – записът, който дотогава се държи така, за всеки случай… Втората и още по-очевидна: ГЕРБ, на който записът му идва дюшеш. Както някой вече каза, на Бойко до изборите не му трябва нищо друго, освен от време навреме да пуска части от записа. В подкрепа и на тази теза има доказателства. Организираното „гръмване“ на скандала, на първо място. Преди да излезе в „Преса“, материали за записа имаше в „Стандарт“ и „Труд“ – ако говорим за централни медии. Обаче това с „Преса“ бе организирано така, че да няма как да не се забележи. Реклама в праймтайма – четете утре … Министърът на МВР дава пресконференция в редакцията на вестника, съвместно с главния редактор… В мълниеносна акция лично премиерът, вътрешният министър и главният прокурор разпореждат проверки на скандалния запис от Сливен. Като капак и сливенската полиция се престара, та дойде на ответната пресконференция на Мартин Славов да демонстрира как зорко охранява авторката на материала… Всичко това може да го организира само ГЕРБ. Третата версия обаче избива рибата: Записът се пуска по поръка от опонентите на Станишев в ръководните кръгове на БСП. Тази версия лансира днес и коментар на „24 часа“. („Основният цапардосан, разбира се, е самият Станишев. Заради очакваното му надмощие на конгреса опонентите му търсят всякакви начини дебатът да бъде изместен. Гоцевата гвардия така се престара, че хвърли собствената си партия в краката на ГЕРБ.“)

За да бъдем наясно доколко да заложим на тази трета версия, трябва да решим и кой от източниците на информация за случилото се на сливенската общинска конференция е по-достоверен. Николай Сираков (опонента на Мартин Славов за общински председател, извадил на показ въпросния запис с желание да бъде изслушан на конференцията, а след като това не е допуснато, заявил, че ще го изпрати на Станишев) и делегати на конференцията, които ни информираха, че това е станало така. Или Мартин Славов, според когото на същата конференция Николай Сираков казал, че записът му е даден от централата на БСП, с ангажимент да го разпространява. Ето, сега ни става ясно, защо отдавна общинските форуми на БСП са затворени за журналисти – за да може после всеки да им казва това, което му е удобно. Последната сливенска конференция впрочем бе не просто затворена, а и яко охранявана от специално нает спортен клуб. Имало защо…

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version