Как Националната асоциация на българския бизнес вижда икономическите мерки на правителството и какво смята да предприеме

baraban.bg

Как Националната асоциация на българския бизнес вижда икономическите мерки на правителството и какво смята да предприеме

nabbЗа да се справи правителството с бюджетния дефицит, започна да подготвя мерки, като „лица които не са си платили здравни осигуровки няма да имат право да напускат страната” и „затвор за неплатени осигуровки”.

Тези мерки противоречат на основните права на хората и са против тях. Държавата се опитва чрез рестрикции, които ограничават правото на свободно предвижване и свобода, да попълни бюджетния дефецит, но в същото време категорично отказва да се намеси и да регулира дейността на банките в страната. Хората не могат да плащат, защото банките обезкървяват населението чрез непосилно високи лихви в ситуация на световна икономическа криза. При условие, че една и съща банка в друга европейска страна е намалила лихвите по кредитите на 3%, поради тежката икономическа криза, при нас тя я увеличава на 15 % лихва. Другата мярка, която финансовия министър отложи за следващата седмица, е държавата да начислява двойна наказателна лихва за забавено плащане на данъци. Дали ако държавата направи тройна тази лихва ще има още по-голям успех?

   Г-н Бойко Борисов трябва да спре безумието на своите министри! Искат да превърнат държавата в един от най-ужасните лихвари, които имат за цел да ти вземат на всяка цена всичко, което имаш и да остане да дължиш!

Държавата няма да може по този начин да подобри събираемостта, защото истината е, че хората не могат да плащат, не защото са престъпници, а защото няма адекватна държавна политика, която да спомага и стимулира развитието на българската икономика. Къде е държавата да намали драстично ДДС, да намали срока на връщане на 15 дни, да намали драстично осигурителната тежест, да стартира инфраструктурни проекти? Държавата трябва да насочи вниманието си в развитието на Националния гаранционен фонд, да се отворят офиси в поне осем града и да отпуснат поне два милиарда лева, с които този фонд да поема гаранцията на кредитополучатели, с което да се намали риска и лихвите да паднат двойно. Този едностранно условията по договора. Това показва липса на държавна воля да се изправи срещу мощното банково лоби и да застане на страната на народа. След като правителството няма да защити народа, в такъв случай ние ще се самозащитим. На 19 октомври, понеделник, организираме Национална блокада на банките. Всички граждани, които не са доволни, ще могат да застанат фонд ще трябва да работи прозрачно, с прости и реални правила, за да може първо да поема гаранцията, след което да се предава на банката с която ще има договор.

   Реформите в Националната агенция по приходите (НАП) относно съкращенията и оптимизирането на структурата са добри, но относно ръководните кадри има колебливост. Не ни е ясно, защо г-жа Дунева, срещу която имаше множество сигнали за корупционна практика и бивша директорка на НАП – Бургас, беше повишена и преместена в централата на НАП. Освен това, в гр. Русе проведохме два протеста, подписка и изпратихме сигнали за корупционна практика на директора на НАП – Русе, Любомир Димитров. Отново настояваме категорично да бъдат проверени сигналите и цялата дейност на ръководството на НАП - Русе.

   Ние сме разтревожени от безобразната политика на банките по отношение на българския народ. Искаме да се освети реалната собственост на банките, които имат лиценз да работят в България. Трябва да има яснота относно свързаността на всяка от тях с икономически и политически групировки. Освен това, трябва да бъдат разследвани ръководителите на съответните банки и личната им свързаност с икономически и политически групировки. Това искане е от първостепенна важност, защото чрез едностранната промяна на договора от страна на банките и поддържане на непосилно високи лихви по кредитите, БАНКИТЕ ЗАСТРАШАВАТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ.

   Държавата категорично отказа да се намесва в политиката на банките, и отказа да приеме предложението банките да нямат право да променят едностранно условията по договора. Това показва липса на държавна воля да се изправи срещу мощното банково лоби и да застане на страната на народа. След като правителството няма да защити народа, в такъв случай ние ще се самозащитим. На 19 октомври, понеделник, организираме Национална блокада на банките. Всички граждани, които не са доволни, ще могат да застанат пред централата на банката в своя град от 12 до 13 ч. и да си изразят несъгласието. Този протест ще се провежда всяка седмица в продължение на един месец.

   На 26 октомври, понеделник, ще бъдат официално поканени всички банки да подпишат споразумение с нас, с което да се договорим относно условията за кредитиране на клиенти в положение на криза. Ние искаме намаляне на лихивите на 4%, даване на гратисни периоди минимум две години, банките да нямат право да пристъпват към принудителна продажба на обезпеченията за период от две години до отминаването на кризата и стабилизирането на икономическата ситуация. Ако банките не уважат поканата, ще продължим протестите, докато не постигнем това, от което се нуждае целия български народ. Предвиждаме откриването на държавна протестна сметка, на която фирмите и гражданите да могат да си плащат кредита, докато банките предоставят реални условия в криза на своите клиенти.

 

Светлозар Николов – председател на НАББ

 

Б.Р.: Националната асоциация на българския бизнес съществува от края на 2008 г. със седалище във Варна. В нея членуват над 3 500 малки и средни предприятия. Има регионални офиси и координатори в по-големите български градове.

www.nabb-bg.com

baraban.bg ©

Top Desktop version