Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Пламен Даскалов, управляващ съдружник на HL-TopMix:

Предлагаме на българския животновъд достъпни високотехнологични продукти с немско качество  

 

   HL-TopMix e сред най-успешните предприятия в България за производство на комбинирани фуражи и специализирани продукти за всички видове и категории животни. Заводът в сливенското село Калояново е изграден по най-модерната технология в бранша. Съвсем наскоро пусна втора производствена линия и достигна капацитет 20 т на час. Партньорството между българската фирма Топ Микс и германската HL Hamburger Leistungsfutter, която е с над 135-годишен опит в производството на продукти за селскостопански и домашни животни, гарантира качествени и иновативни продукти, с възможност за индивидуален подход към нуждите на всеки клиент.

 

   Според Пламен Даскалов, управляващ съдружник в HL-TopMix, проблем в България е неравномерното развитие между двата основни сектора в селскостопанското производство – зърнопроизводството и животновъдството. Докато първото е много добре развито (което се дължи и на добрата усвояемост на европейски средства, и на директните субсидии от държавата), то животновъдството изостава. По тази причина голямата част от зърното се изнася, вместо да се преработва тук и добавената стойност да остава в страната, да създава работни места, да вдига жизнения стандарт, да подпомага развитието на животновъдството, както и възможността за по-равномерно развитие на различните региони. „Показател за недобрата тенденция е неизпълнение на квотата на България за мляко. И проблемът не е само с млякото, отдавна свинското месо в магазините е преобладаващо вносно – това, според мен, е проблем за държава, която произвежда толкова много зърно. Разбира се, вината не е у зърнопроизводителите, които си търсят пазари, а на държавата, която няма политика за развитие на селското стопанство в неговата цялост“, казва Пламен Даскалов.

 

   - Тук идваме и до мястото на вашата фирма, чиято дейност е именно преработката на българското зърно в български продукт за животновъдството. И нека кажем, г-н Даскалов, че HL-TopMix е от немногото фирми, които в последните години се развиват видимо  успешно...

   - Да, със сериозни усилия, успяваме. 

 

   - Започвате бизнеса заедно със съдружника си Стефан Колев през 2000 г. ... И двамата имате други специалности – защо точно с фуражи решихте да се занимавате – някаква база ли имахте?

   - Започнахме дейността си в един цех под наем, в който моят съдружник работеше преди това и вече имаше опит в производството на фуражи. Заедно решихме да стартираме бизнес в тази сфера. Впоследствие купихме стара база в Калояново, в бившия стопански двор и там започнахме строителството на собствен цех. Направихме една нелоша инвестиция, с кредити от банки, разбира се. През 2004-2005 г. това предприятие заработи, като впоследствие доразвивахме бизнеса. Обслужвахме ферми не само от сливенския регион. Бяхме замислили вече една значително по-голяма инвестиция за разширяване и модернизиране на производството, концепцията ни за проекта бе оформена, когато бе открита мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони. Подадохме документи, но чак след година и половина успяхме да сключим договор с фонд „Земеделие“. По него време вече бяхме напреднали със строителството. Но с предоставената ни помощ, инвестицията стигна 10 млн. лв. От тези пари 7 млн. са по проекта, като половината от тях получихме безвъзмездно.

 

   - Почти четири години отнема реализирането на проекта (2008 – 2012 г.). Споменахте за перипетиите и трудностите, които сте преминали до финансирането – какво бихте посъветвали колегите си, които тепърва ще търсят европейски пари?

   - Трудности имаше, ще има и в бъдеще – това е нормално. Но от изключително голямо значение е средствата да се усвояват не защото има някакви програми, а защото имаш идея и проект, който искаш да осъществиш. Когато тръгнахме с нашия проект за голямо и модерно предприятие, нямахме представа, че можем да получим финансова помощ. Желанието ни беше да се развиваме и щяхме да го направим, макар и може би не в същия мащаб. Мярката ни даде възможност да изоставим компромисните решения, на които бяхме склонни, ако разчитахме само на свои средства и да оборудваме новия завод с най-съвременна технология, проектирана и доставена от световния лидер за тези машини Buhler. Но подчертавам, че водещото при нас не е било да усвоим средства, водещ е бил нашият бизнес.

   Другото, което бих препоръчал, е да се ползват консултантски услуги. Българинът обикновено казва, че му тряват пари, а не акъл и не е свикнал да плаща за съвети. Но консултантската практика не случайно е установена в цял свят. Специализираните в тази дейност фирми могат да ти спестят изключително много неприятности и да ти помогнат в избистрянето на цялостната концепция на проекта. Фирма „Сибола“, която ние ползваме, ни улесни включително в контактите с подходящи партньори по изпълнението на проекта. Т.е. консултанти са нужни не само за процеса на еврофинансиране, но и на проектиране, и на дейностите по изпълнение на проекта. Техният добър опит и контакти могат да спестят на бенефициента доста пари под формата на  изгубено време, на директни стойности при договаряне с доставчици и пр. Особено важно е консултирането при проектиране – това не са напразно дадени пари, защото оптимизират проекта, който се предвижда да работи години напред. Така стана и при нас – проектът ни включи и възможност за една втора производствена линия, която реализирахме тази година.

 

   - Тази производствена линия, доколкото разбирам, сте реализирали с помощта на вашите нови съдружници – HL Hamburger Leistungsfutter, една от водещите фирми производители и доставчици на специализирани храни за животни в Европа...

   - Така е, миналата година германската фирма придоби 40 % от фирма „Топ Микс“ и се преименувахме на HL-TopMix. Ще кажа, че желанието ни да останем в този бранш и да се развиваме, включваше и дългосрочно партньорство с ключов партньор. Такива са световните тенденции – развиване на силни компании. Сделката стана факт след дългогодишно сътрудничество между нашите две компании. Те ни доставяха микросуровини, а от своя страна търсеха възможност да разширят производството си извън Германия и са оглеждали Балканския регион за своя инвестиция. Посетиха и нашия завод и бяха приятно изненадани от видяното. Модерното предприятие, което бяхме създали, стана повод за партньорство и ни събра в съдружие.

 

   - Какво повече ви дава това партньорство?

   - Най-напред, по-пълно удовлетворяване интересите на всеки от партньорите. В наше лице германските ни колеги имат предприятие с технология на световно ниво, с много добра локация – близо до пристанище, еднакво отдалечено от Румъния, Турция, Гърция, Сърбия, Македония... Нашият интерес пък беше да започнем производство освен на познатите ни комбинирани фуражи, на специализирани продукти, които изискват доста повече ноу-хау. Специализираните продукти – протеинови концентрати, витамино-минерални концентрати, обогатени натурални суровини и пр. - дават възможност на фермера да си произведе комбиниран фураж на място, според потребностите на категорията животни. С новата технологична линия, реализирана с немските ни съдружници, произвеждаме именно такива продукти. Започнахме производството на Wisan-Raps – продукт с много високо ниво на байпас протеин - над 62%. Той има успешно приложение при преживните животни, също при свинете и птиците. Wisan-Raps е алтернатива на соевия шрот, който е вносен и на висока цена. Вече произвеждаме и предлагаме този продукт в България и за износ. Отскоро го реализираме на румънския пазар, а текат регистрациите, за да започнем експедиция към Русия. Подготвяме възможности за пазарите в Сърбия, Македония и Турция, добър потенциален пазар е Гърция. Именно на новия ни германски партньор, който от дълги години има добре развит научен отдел, работещ с два института в Германия, се дължат тези възможности. Техните знания и нашата изключително висока технология, осигуряват производството на продукти с много високо качество. В момента на българския фермер това качество му е нужно, защото и в млечния сектор, и при свинете, и при птиците, ситуацията не е много добра. Изкупните цени на животинските продукти спадат и това принуждава стопаните да оптимизират процеса на изхранване, за да получат повече и по-качествена продукция с по-ниски разходи.

 

   - Проследявайки развитието на HL-ТорМix, впечатлението е, че успешно сте преодоляли проблеми, които на други им предстоят – какво на този етап Ви затруднява най-вече?

   - Фирмата се развива и в последните няколко години осъществява ръст в броя на служителите – до 70 в момента. Трудно намираме подходящите специалисти. В производството, което е напълно автоматизирано, те са малко – трима души на смяна, но се развиват маркетинговия и развойния отдел, търговския, логистичния, финансово-счетоводния... Няма достатъчно подготвени млади хора с желание да влязат в бизнеса. Опитваме се да преодолеем това затруднение, като инвестираме в обучението на специалисти. Поддържаме връзка с аграрните университети, като им даваме възможност техни студенти да се запознаят с работата във фирмата. Имаме разработени стажантски програми, от които вече имаме и служители. Наясно сме, че инвестицията в технология и оборудване е важна, но хората и инвестицията в тяхното развитие водят компанията към успех.   

                                                                                                Йорданка Раданчева

                                                                                                 сп. Агробизнесът  

baraban.bg ©

Top Desktop version