По-ниски такси за Дунав мост искат организации

baraban.bg

По-ниски такси за Дунав мост искат организации

Dunav_mostМинистерството на външните работи ще продължи да работи в посока свеждане на таксите за преминаване на Дунав мост до символичен размер, който да позволява поддръжката на съоръжението в изправност, но да не препятства свободното движение на хората между двата бряга на реката. Това е част от отговор на ведомството, ръководено от Румяна Желева, получен от Асоциация “Еврорегион Данубиус”.

Организацията преди дни отново постави пред поредица институции в България и Румъния проблема, който възниква при свободната комуникация между двете държави заради таксите на моста Русе-Гюргево.

Асоциация “Еврорегион Данубиус” и Българо-румънската търговско-промишлена палата  са структурите, които интензивно алармират институциите от съседните държави за препятствията, които сумите, събирани на Дунав мост, създават пред обмена на културни и туристичeски продукти, както и пред стокооборота. Засега е постигнато само частично редуциране на размера на таксите, но въпреки това тя остава висока – между 12 и 72 лева в едната посока, в зависимост от размера на транспортното средство.

Преди дни стана известно, че почти 34 млн. лв. са събрани от преминаващите Дунав мост автомобили от Националната агенция пътна инфраструктура за миналата година. За първите шест месеца на 2009 г. приходите по това перо са 11,1 млн. лева. За една година обаче едва 301 хил. лв. са инвестирани в поддръжка на съоръжението, което засега е единствената пътна връзка между България и Румъния. Данните бяха съобщени от Българо-румънската търговско-промишлена палата.

Информацията е от www.pr-lamezon.com

baraban.bg ©

Top Desktop version