Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Дванадесетото Национално изложение по животновъдство


 

 

 

 

 

 

 

    До месец декември сектор "Животновъдство" ще получи 230 млн. лв. подпомагане, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на националното изложение по животновъдство, което се проведе в събота край Сливен. "Към момента са преведени 62.4 млн. лв., представляващи 70% от ставките на три от схемите за обвързана подкрепа за говеда, а през следващата седмица предстои максимално възможното авансово плащане на 70% за схемите по обвързана подкрепа за овце и кози", каза Танева. По думите й в седмицата до 4 ноември ще бъде изцяло изплатена националната помощ за овце и кози, а авансово - за говеда, както и извънредната европейска помощ и помощта "de minimis"."

 Изложението – място за сверяване на часовника

   Това, в което бяха единодушни по-дребните и едрите стопани на животни, бе причината да са и на това поредно изложение – меракът. И едните, и другите обясниха, че участието им е свързано с разходи, не с ползи. Обичта към животните и желанието да покажат своите и да видят чуждите елитни екземпляри, ги води тук. 

  

 

 

 

 

 

   Фахри Халил, чията ферма е в с. Обнова, Плевенско: За първи път идвам на изложението. Много добре е организирано. Е, да – очаквам да намеря клиенти за женски телета. Имам 200 крави, предимно юници от породата Родопско късорого говедо, отглеждани пасищно. Те са достатъчни да осигурят живота на една фамилия.

 

 

 

   Димитър Драгиев от с. Блатец, Сливенско: С наши животни участваме редовно на това изложение, на събора в Арбанаси, бяхме и на международно изложение в Румъния. Във фермата имаме около 400 животни от Плевенската черноглава овца. И аз, и сина ми обичаме животните, но е трудно, най-вече с намиране на пазар за агнетата. Идват прекупвачи, основно роми-калайджии, които гледат половината от печалбата да остане у тях. Търсят агнета до 20 кг и тръгват от 3 лв. за килограм живо тегло, до 3,50, при положение, че едно кило боб е 5 лв. Нямаме хора зад гърба си, не усещаме подкрепа от държавата в тази посока.

 

 

 

   Димитър Иванов, от с. Чакали, Еленско: С фермата се занимава по-скоро синът ми Иван Димитров. Отглеждаме пасищно 480 овце от местната Средностаропланинска порода. Като повечето местни породи и тя е смесена – и за мляко, и за месо. За четвърти или пети път сме на изложението. Идваме, за да се покажем. Не разчитаме, че тук ще дойдат клиенти, но ние откъм клиенти сме осигурени – млякото предаваме в Елена, а синът ми си направи и собствена кланица – не е напълно затворен цикълът, предава агнета и на месокомбинати. Има клиенти, тъй като месото е хубаво, екологично и идват да го търсят и от Русе, и от Варна...

   Д-р Исмет Шабанов, Омуртаг: Идвам с мои животни тук откакто се организира това изложение. Имам две кравеферми и две овцеферми в района на Омуртаг. Отглеждам около 3 000 овце от породата Цигай, кръстоски на Ил дьо франс и гръцката млечна Хиос. Кравите са 750, плюс 500 юници и около 500 телета за угояване, основно от породата Монбелиард, както и от месодайната Шароле – поддържам може би единственото стадо от тази порода в България. Наистина, животните трудно се аклиматизират, но пък са с много добри качества. Ако от другите породи за една година телето става 450 кг, от шаролето отива до 550 – 600 кг. На изложението идваме основно да покажем докъде сме стигнали и да дадем пример на хората в България да отглеждат точно тия животни, които си струва да отглеждат, тъй като са породисти. Аз смятам, че овцевъдите нямат основание да се оплакват – единствено в България те се надяват само на субсидии. В Румъния, където субсидията е 4 евро на глава, има над 15 млн. овце. В България миналата година взехме по 106 лева на овца. В Румъния продължават да си увеличават поголовието, тук непрестанно  някой говори, че ще го затриваме. Пазар има, но българските овцевъди като че ли нямат опит да угояват агнетата. Арабският пазар не търси агнета по 20 кг. Ние ги купуваме от стопаните, угояваме ги два месеца и чак тогава ги колим и ги изнасяме. Имам бази, в които угоявам 25-30 000 агнета и ги коля в моя месокомбинат в Свищов. Като цяло страната няма пазар, понеже няма и достатъчно животни и не можем да съберем 10-15 000 бройки за един кораб. 

     Разликата в мненията явно идва от разликата в стадата. Докторът, както в неговия край наричат ветеринарния лекар Исмет Шабанов, е най-големият български стопанин в овцевъдството, затворил производството със собствено стадо, фирма, изкупуваща агнета на територията на страната, месокомбинат  и износ за Италия, Хърватия, Гърция. Дребните и средните стопани все още очакват държавата, както някога, да ги подпомага в реализацията, защото истината е, че сдружения се създават трудно и май не са показали голяма ефективност. И защо пък не държавата...

 Йорданка Раданчева

 

baraban.bg ©

Top Desktop version