В Сливен предстои най-голямото изложение за животни у нас

baraban.bg

В Сливен предстои най-голямото изложение за животни у нас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април в Сливен. Тридневният форум се организира от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, храните и горите.

   В петък на пазара за животни край Сливенските минерални бани ще дефилират елитни животни. Официалното откриване на изложението е в събота, 28 април, от 11 ч. Официални гости са министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, генералният секретар на Европейската асоциация по животновъдни науки Андреа Росати, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева.

   На изложението ще бъдат над 700 животни. Най-многобройни ще са екземплярите, представляващи овцевъдството и козевъдството – 400 от общо 39 породи. Говедовъдството ще бъде представено с над 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи, както и от 20 биволи от породата „Българска мурра“.

   Интерес за посетителите ще представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от 16 животни от породите Чистокръвна арабска, Фризийска, Хафлингер, Български тежковозен кон, Източнобългарски кон, Норикер, Американски рисак, Български расист кон и Плевенски кон.

   Традиционно за събитието ще бъдат изложени породите Българско овчарско куче и Българско лудогорско гонче, като техните стопани са подготвили и специална демонстрационна програма за гостите на изложението. Разнообразието при зайците ще бъде представено от Земеделските институти и много частни стопани.

В рамките на изложението, в петък в комплекс „Национал“ в Сливен, ще се проведе Международна научно-приложна конференция на тема: „Животновъдство – традиции, биологично разнообразие и споделен опит“.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version