Сега череши, наесен – грозде...

baraban.bg

Сега череши, наесен – грозде...

   Днес тръгнах да си търся череши. Намирам се, според мен, в един от земеделските райони на България – град Баня, Карловско. Национален балнеоложки център, с множество, дори и сега, работещи болници за рехабилитация, санаториуми, почивни станции и хотелчета. От дворовете на местните тук-там надничат череши, вишни, малини, но такива плодове, нито пък ягоди, никъде не се продават. В единствения магазин, в който може да се намери нещо от сферата на плодовете и зеленчуците, има банани и портокали. Ако столуващите в най-известното рехабилитационно заведение получат плод, то ще е банан или престояла в хладилника ябълка от миналогодишната реколта на Полша. Ако питаш за череши, ще ти обяснят, че ще се продават на пазара (и битак), който тук се организира само в петък до обяд. Ако пририташ – ей ти пазара в Карлово (Не съм проверявала, но се надявам там да има, макар че сега карловчани се вълнуват повече от загиващото розопроизводство.). За по-сигурно – женския пазар в София. Ако ви е скъпо – ей малко по̀ натам Македония, там черешите били евтини. 

   Пак днес прочетох добрата новина, че от утре, 15 юни, започва първият прием по мярката „Събиране на реколтата на зелено“. „Това е четвъртата мярка от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., по която ДФ „Земеделие“ отваря прием за финансовата 2020 г.“, съобщават от фонда. Ако не сте разбрали, финансира се пълното отстраняване на зеленото грозде, с цел намаляване на добива от съответната площ до нула... То, ако става въпрос, и създадените с европейско финансиране нови черешови градини се червенеят отдалеч, ама там реколтата ще бъде оставена да се скапе, че пък прибирането ѝ е много трудоемко.

   Преди дни мина пиар-публикацията „Какво се случи откакто Десислава Танева оглави МЗХГ?“ Сигурно са се случили някои полезни за едрите земеделци неща. Сигурно и при предишни земеделски министри е имало доволни земеделци. Обаче защо ли чувството у неекспертния български народ (доколкото е останал) е, че в земеделската ни политика има нещо дълбоко сбъркано...

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version