Гърците нямат ли си правителство?

baraban.bg

Гърците нямат ли си правителство?

blokadaДо

Европейска Комисия

Председател

Жозе Барозу

 

Уведомление

от

“НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС”

 

   Уважаеми г-н Жозе Барозу,

 

   На 7 февруари 2011 г. за пореден път българският бизнес става жертва на протести на гръцки граждани, които блокират движението на превозни средства през българо-гръцката граница през ГКПП „Кулата-Промахон”. Движението на автомобилите е спряно, като се пускат част от автомобилите на определено време. Този вид протест нанася много големи загуби на българските превозвачи, на туризма, на търговията и на производството.

   Ние, българските граждани, признаваме основните права и свободи на европейските граждани, но последиците от блокирането на българо-гръцката граница от протестиращи са значителни и дълготрайни за европейските граждани и по-специално за превозвачите от България и от другите държави-членки на Европейския съюз. Изключително тежки са последиците за туризма в региона на Сандански и на зимните ни курорти, както и за търговците и производителите.

   През изминалата година нито един български гражданин не получи компенсация за  причинените вреди от блокирането на границата от гръцки протестиращи. Непредприемане на необходимите мерки и липсата на механизъм за компенсиране на загубите от страна на гръцките органи водят до нарушаване на основни принципи на вътрешния пазар, като свободно движение на стоки и хора.

Национална Асоциация на Българския Бизнес не може да допуска българския народ да остава ЗАЛОЖНИК на тесните икономически гръцки интереси, чрез блокадата на границата и чрез политиката на финансов геноцид на гръцките банки ОББ, Пощенска банка, Пиреос банк и Алфа банк спрямо българския бизнес и гражданите.

   Вече многократно сме свидетели, че Гърция не взема всички необходими и съответстващи мерки, за да осигури свободното движение на стоки на нейната територия в съответствие с Договора за Европейската общност. При блокадите през 2009 г. и 2010 г. сезирахме Европейската комисия, за това че на така наречената „блокада” няма протестиращи граждани, които с реалното си присъствие да блокират границата. Забелязохме, че самите полицаи местят тракторите, като отварят границата за половин час, за да пропуснат временно пътниците. Също така е ясно, че за да бъде организирана реална денонощна блокада на граница, са необходими много хора и сериозна организация, което е абсолютно невъзможно да продължи повече от три до пет дни при тежки зимни условия. Констатирахме, че на гръцките протестиращи им беше предоставено голямо помещение, за да се събират, докато всички шофьори измръзваха в очакване да бъде отворена границата.

   Настояваме Европейската комисия да предприеме всички необходими действия, съгласно Регламент (ЕО) №2679/98 за премахване на значителните пречки за търговията.

 

С УВАЖЕНИЕ:

Светлозар Николов,

Председател на Национална асоциация на българския бизнес

 

Б.Р.: Писмото е изпратено на 7 февруари 2011 г.

baraban.bg ©

Top Desktop version