Пари за свиневъди и птицевъди

baraban.bg

Пари за свиневъди и птицевъди

I_mesodayni_bici   За пръв път на тазгодишното национално изложение по животновъдство в Сливен, е представена широка гама месодайни говеда. Месодайни бици досега не бяха показвани, каза изпълнителният директор на Националната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов. Представени бяха породите Хелефорд, Абердин ангус, Лимузин, Белгийско синьо говедо. Тук беше и първото представяне на животни от породите Гауей и Гаскон – все чужди породи, но от наш генетичен ресурс. Ловешката фирма, която ги отглежда, вече изкарва месо от тях на пазара и вижда бъдеще в тази посока. По-традиция, много добре се представят аборигенните породи овце и кози, като тази година акцентът беше върху Плевенската черноглава.

   Заместник земеделският министър Цветан Димитров беше този, който успокои животновъдите, че макар досега да не са взели пари от държавата, плащанията предстоят. Първият транш започва след 10-15 дни. От общия ресурс 139 млн. лв. в Държавен фонд „Земеделие“, парите за животновъдите са увеличени с 25% спрямо миналата година. Което означава, че за крава ще получат 200 лв., за овца 41 лв., за биволица – 350 лв. Отделно за млечния сектор има 40 млн. лв., т.е. около една трета от стопаните на млечни крави ще получат към споменатата сума на глава още 200 – 240 лв. Новината беше, че преди часове Европейската комисия е одобрила държавна помощ да получат и секторите свиневъдство и птицевъдство, в които досега такива пари не са влизали. Сега са им определени 20 – 25 млн. Недоверието на животновъдите идва от факта, че много от тях, които като стопани имат право да получат помощи, на практика се разминават с тях заради бюрократични неуредици.

   На десетото национално изложение по животновъдство край Сливен се представиха 56 овцевъди с 390 животни от 26 породи, 33 говедовъди със 148 животни от 14 породи, 7 свиневъди с 42 животни от 6 породи, 11 коневъди с 22 коня от 8 породи, 65 стопани на кучета от 4 породи.

II_Aberdin_angus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III_Plevenska_chernoglava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV_karakachanki

baraban.bg ©

Top Desktop version