Брюксел ни предупреди отново

baraban.bg

Брюксел ни предупреди отново

moreБългария получава четири отделни предупреждения за неспазване на законодателството за опазване на природата, сигнализират природозащитници. Европейската комисия е изпратила писмени предупреждения, отнасящи се за четири отделни случая на неосигуряване  адекватна защита на природното си наследство. Три от предупрежденията се отнасят за защитените зони, а четвъртото засяга действащото законодателство. Районите включват Пирин, където е изграден голям ски център; община Царево, където голяма защитена зона близо до Черно море е под заплаха, както и строителните дейности около бреговете на река Вая, в защитената зона на Емине - Иракли в близост до Черно море. Четвъртото предупреждение е свързано с липсата на цялостно съответствие с европейските изисквания на българското законодателство за защита на природата.

   Европейският комисар по околната среда Ставрос Димас заяви: „Въпреки че заема само 2.5 % от общата площ на ЕС, в България се срещат близо 70 % от защитените видове птици в Европа, и около 40 % от европейските
защитени местообитания. Това изключително природно разнообразие трябва да бъде защитено, тъй като законодателната защита е единственият сигурен начин да се запази бъдещото икономическо и социално благоденствие. Очаквам от България да съгласува своето законодателство с европейските изисквания, и преди всичко да осигури нейното правилно прилагане на практика, в реалните случаи.”

baraban.bg ©

Top Desktop version