Вноската на страната ни в климатичните фондове е обвързана с пускането на субсидии по оперативните програми

baraban.bg

Вноската на страната ни в климатичните фондове е обвързана с пускането на субсидии по оперативните програми

Borissov   Министър-председателят Бойко Борисов участва в първата работна сесия на Европейския съвет в Брюксел.  „В момент, в който в страната ни расте безработицата, закриват се болници и се намаляват заплати, не можем да си позволим да плащаме за подпомагане на развиващите се икономики, без да получим гаранции, че спрените субсидии по оперативните програми на България ще бъдат отново пуснати”, е заявил той след края на сесията, съобщават от правителствения пресцентър. Това е и един от въпросите, които правителствените ръководители на 27-те държави-членки на ЕС обсъдиха по време на заседанието. Всяка страна трябва да заяви индивидуалната си вноска, която се определя на доброволен принцип, като общият принос към климатичните мерки на държавите с развиваща се икономика трябва да възлиза на 7 милиарда евро до 2012 г.

   „България демонстрира, че е дисциплинирана държава и че няма нужда от рестриктивни мерки като спиране на пари по еврофондове, например”, е подчертал премиерът. „Като партньори на ЕС ние ще инвестираме в екология, но искаме да получим тези гаранции и да бъдем подкрепени от другите държави за бързото ни влизане в Еврозоната”. Министър-председателят е пояснил, че благодарение на сривовете в развитието на индустрията на държавата ни след 1990 г., в момента вредните емисии във въздуха са намалели до границата от 20%, а това е съкращение, с което ЕС се е ангажирал да постигне до 2020 г. Той подчерта, че тези проблеми са били обсъдени по време на заседанието на върха на ЕС и страната ни е получила разбиране от страна на председателя Фредерик Рейнфелд.        

   „Това не са условия към ЕС, ние имаме право като равнопоставен партньор да поставяме проблемите и изискванията си пред него. Длъжни сме да защитим интересите на нашата държава”, заявява премиерът. На въпрос ще подкрепи ли България сръбската държава в преговорите за членство в ЕС, премиерът е отговорил, че Сърбия е европейска държава и заслужава да бъде част от европейското семейство. „Ще стоим зад нея и ще й помагаме. Колкото по-бързо Сърбия влезе в ЕС, толкова по-голям просперитет очаква Балканите”.        

   Заседанието на Европейския съвет продължава и днес с втората работна сесия на ръководителите на държавите членки на ЕС.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version