Европейско бъдеще за електромобила

baraban.bg

Европейско бъдеще за електромобила

elektromobil   Министрите на икономиката от Европейския съюз ще обсъждат бъдещето на електрическите превозни средства. Това ще стане в испанския град Сан Себастиан, на неформалното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), на 7-9 февруари. Позицията на страната ни бе разгледана на Съвета по европейски въпроси (СЕВ), председателствано от заместник-министъра на външните работи Константин Димитров, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

   Използването на електрически автомобили е приоритетен въпрос на испанското ротационно председателство на ЕС, предвид мерките, които се предприемат за ограничаване на промените в климата и икономическата криза в автомобилната индустрия. Очаква се конкретно решение да бъде взето на редовното заседание на министрите на икономиката от ЕС през март.

   Членовете на СЕВ одобриха и рамковата позиция по предложение на ЕК за продължаване с една година на валидността на Решение 2009/251/ЕО. То изисква държавите-членки да гарантират, че на пазара няма да се допускат или предлагат продукти, съдържащи биоцида диметилфумарат. Препаратът се използва от производителите на обувки и прилагането му предизвиква алергични реакции на потребителите.

   Съветът по европейски въпроси разгледа също рамковите позиции по Многостранното търговско споразумение ЕС-Андската общност и временното прилагане на Споразумението за научно и техническо сътрудничество между Европейската общност и правителството на Фарьорските острови. Документът асоциира държавата към 7-ата рамкова програма на ЕО за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности 2007-2013 г.

baraban.bg ©

Top Desktop version