Папандреу благодари, Борисов го подкрепи

baraban.bg

Папандреу благодари, Борисов го подкрепи

Boko_i_Papandreu   Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Георгиос Папандреу решиха да проведат съвместно заседание на правителствата, ръководени от тях, на които да бъдат разгледани общите приоритети на двете страни. На съвместна пресконференция, дадена в Брюксел след среща между двамата правителствени ръководители, Борисов и Папандреу опровергаха твърденията, че между България и Гърция има напрежение. „Ще покажем на Европа, че можем да бъдем единни при решаването на общите си проблеми”, подчерта българският министър-председател – това гласи съобщение от пресцентъра на Министерския съвет.

   Георгиос Папандреу изрази надежда, че блокадата на българо-гръцката граница ще бъде вдигната скоро. Той призна, че стачката на земеделците в страната му създава големи трудности и на България. „Искам да изразя своята солидарност с премиера Борисов и да благодаря специално на българите за проявеното разбиране, но ние в Гърция трябва да направим необходимите реформи и се надявам в най-скоро време да решим проблемите си”, каза Папандреу.

   Премиерът Бойко Борисов му благодари, че е избрал българските медии, за да изрази позицията си. Същевременно той изтъкна, че търсените от България компенсации за причинените от блокадата щети са тема, напълно различна от подкрепата ни, дадена на Гърция за излизането от финансово-икономическата криза. „На България са причинени загуби и е важно да покажем, че при подобни действия ние винаги ще реагираме своевременно. Добрите ни отношения нямат нищо общо с искането за компенсации”, посочи Борисов. Той съобщи, че и за да се разграничат двете неща е подкрепил Папандреу на проведеното днес в Брюксел извънредно заседание на Европейския съвет. Основната тема на него беше финансово-икономическата криза в Европа. Премиерът определи състоялата се Среща на върха като тежка. Според него мерките, които са предложени, са неефективни. Българският правителствен ръководител смята, трябва да се отделят повече средства за иновации, за преодоляване на безработицата и на демографските процеси.

   На Съвета България отново е била дадена за пример за финансова дисциплина. Създаденото обаче положение в еврозоната прави на практика много трудно пускането на страната ни в нея, коментира министър-председателят.

baraban.bg ©

Top Desktop version