Европейски посланици нищят проблемите на българските роми

baraban.bg

Европейски посланици нищят проблемите на българските роми

frNadejda   Една значителна част от населението на Сливен живее отделно – така формулира известният на всички проблем френският посланик Етиен дьо Понсен. Той беше в Сливен заедно с италианския си колега Стефано Бенацо. Двамата се разходиха из ромския квартал „Надежда”, посетиха едно сегрегирано и едно десегрегирано училище и имаха работен обяд с представители на ромската общност. „Посещението ни е част от една по-обширна програма по ромската проблематика в България и един начин да имаме поглед върху тази общност, да видим с какви средства може да се подобри нейната интеграция”, каза Етиен дьо Понсен. Той подчерта, че няма готово решение на проблема, но трябва да се почне с образованието и шокиращо ранните, по думите му, бракове.

   Двамата посланици са посетили вече квартал „Факултета” в столицата, а следващата стъпка е семинар на 15 май на тема „Българските роми: интеграция и миграции”, включващ две кръгли маси – за образованието на ромите и за проблема с тяхната миграция в страните на Европейския съюз. Задачата, която се опитват да решат двамата посланици, е намаляване на ромската миграция от България във Франция, Италия, а и в други страни от евросъюза, като се запознаят на място с условията, от които излизат ромите, за да отидат в бидонвилите основно край Париж и Бордо, където условията, според посланик дьо Понсен, не са по-добри, но стандарта на живот е по-висок. Той обясни, че пребиваващите без право на престой там нямат достъп до всички социални помощи, от които се ползва френското население, а само достъп до диспансер. Ако емигрантите нямат средства за препитание, френското законодателство ги насърчава да се приберат вкъщи. По т.н. програми за съпровождане до дома, които осигуряват малка сума за обратното пътуване, от 2009 г. досега 400 български роми са върнати в България.

   Интеграцията на 12-милионното  ромското малцинство е предизвикателство за целия Европейски съюз, подчерта посланик дьо Поансен. С цел акцентиране върху проблема, европейските посолства в София  организират серия от инициативи, свързани със засилване съпричастността на обществото към това малцинство.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version