Зелена светлина за Шенген – но само засега

baraban.bg

Зелена светлина за Шенген – но само засега

zmane_eu_ С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на португалския евродепутат Карлуш Коелю за техническата готовност на България и Румъния да влязат в Шенген. "За" гласуваха 487 евродепутати, "против" бяха 77, а 29 се въздържаха.

Припомняме, в хода на вчерашните дебати стана ясно, че двете най-големи партии в ЕП - Европейската народна партия и Групата на социалистите застават зад положителните оценки на докладчика. "За" влизането на двете балкански страни в зоната за свободно пътуване се обявиха и АЛДЕ и Зелените.

Консерваторите и крайната десница до последно настояваха за промяна в процедурата по приемане на България и Румъния и обвързването им с резултатите от борбата с корупцията и организираната престъпност. Холандски независим евродепутат даже заяви, че двете страни никога не трябва да влизат в Шенген, защото не са достойни за него. В отговор евродепутати от другите парламентарни групи посочиха, че страховете на някои страни са по-скоро резултат от вътрешните им проблеми и е "опасен експеримент" да се отлага членството на двете държави. Андрей Ковачев от ЕНП даже посочи, че би бил по-спокоен, ако средиземноморската външна граница на ЕС се охраняваше толкова добре, колкото черноморската.

Окончателното решение ще бъде взето през есента от Европейската комисия, като отрицателна позиция на даже само една държава би отложила влизането ни в Шенген.

baraban.bg ©

Top Desktop version