Христо Стоичков стана лице на кампания в защита на българските работници в ЕС

baraban.bg

Христо Стоичков стана лице на кампания в защита на българските работници в ЕС

kampania Христо Стоичков е лице на кампания срещу ограниченията за български работници в Европейския съюз, чиято цел е отпадане на мярката за българи и румънци в края на 2011 г. Това стана ясно на пресконференция в Сливен, с участието на именития футболист, социалния министър Тотю Младенов и евродепутатката Илиана Иванова. Министър Младенов припомни мерките в тази посока през последните две години. Последната е официално писмо от социалните министерства на България и Румъния, връчено на европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и включването Ласло Андор на 17 юни, в което категорично се заявява, че двете страни-членки на ЕС желаят ограниченията за техни работници да бъдат премахнати във всички страни на съюза.

„България трябва да е там, където й е мястото”, заяви Христо Стоичков и обеща писмо за подкрепа на кампанията, подписано от всичките му колеги-участници в българския отбор на Мондиал`94. Намерението е писмото да бъде разпратено до евродепутатите на държавите, които все още прилагат ограничения спрямо български и румънски работници, а през септември да бъде организирана и кръгла маса в европарламента.

 

В присъединителните договори на България и Румъния са предвидени т.н. Преходни разпоредби относно свободното движение на работници. Целият преходен период с максимална продължителност седем години, е разделен на три обособени етапа (по формулата 2+3+2 ). По време на всеки от етапите се прилагат различни условия. За двете държави действието на преходните разпоредби приключва окончателно на 31 декември 2013 г. 16 държави вече са отворили пазарите си за труда на български и румънски работници. Остава да го направят Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, Великобритания и Ирландия.

Христо Стоичков е в Сливен за приятелски мач на звездите от славната Пенева чета, която през 1994 г. достигна до четвърт финалите на Световното по футбол в САЩ и футболни ветерани. Очаква се в срещата да участва и премиерът Бойко Борисов, който вече игра в тенис мач (в екип с кмета на Банкя Рангел Марков) срещу победителите от турнира по тенис на корт “Труд Мастърс" – двойката Йордан Лечков и Николай Гигов. Победата със 7:4 бе за премиерската двойка.

baraban.bg ©

Top Desktop version