Паметна плоча на акад. Константин Пашев

baraban.bg

Паметна плоча на акад. Константин Пашев

akad._Pashev

   Паметна плоча на акад. проф. Константин Пашев беше открита днес пред административния вход на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен. Акад. Пашев е сливналия, от видния търговски род на Хаджи Мина Пашов. Учи медицина и специализира в най-престижните чуждестранни университети, за да стане патриарх на българската офталмология. Тази година се навършват 140 години от неговото рождение.

   Автор на паметната плоча е скулпторът Николай Султанов.  

   През 1916 г. проф. Пашев първи в света описва очното заболяване, станало известно след това в чуждата литература като "Конюнктивит на Пашев". Въвежда множество нови оперативни техники и създава нов оперативен инструмент - сфинктероиридотом.
   Акад. проф. д-р Пашев е автор на 457 научни публикации в областта на офталмологията, отнасящи се до повечето нейни аспекти. Значителните му трудове са върху трахомата, пролетния катар, туберкулозата, хиперплазиите и туморите на окото, възпалителните заболявания на очите и разработването на нови офталмологични оперативни методи и др. Голяма част от публикациите на Пашев - над 160 статии са отпечатани в 25 от най-важните и престижни научни списания по офталмология в Европа. Цялата патология на окото е застъпена в неговите повече от 250 научни и 230 научно-популярни публикации.
   Проф. д-р Пашев написва първия учебник по очни болести у нас (1925). Автор е на първите по рода си монографии "Социална офталмология" (1936) и "Синтетична офталмология" (1942).
   Пашев е член-кореспондент на Германското офталмологично дружество (1912), Почетен член на Института "Бараке" в Барселона, Испания (1945), на Унгарското медицинско дружество в Будапеща, на Бразилското дружество за предпазване от слепота, на Унгарското дерматологично дружество и на Международната организация за предпазване от слепота. Член на общо 11 Офталмологични дружества, сред които тези в Хайделберг, Лондон и Лион. Той е член-основател на Българското офталмологично дружество (1927) и негов пръв председател, както и на Международната академия за усъвършенстване на лекари в Будапеща (1938).

   Пашев е един от основателите през 1917 г. на Медицинския факултет към Софийския университет (сегашния Медицински университет - София). Създател е на Университетската очна клиника и катедрата по офталмология към МФ и е неин пръв професор и ръководител 22 години от 1919 до 1941. Основател е на Института по обществена медицина и хигиена при БАН. Създател на първото на Балканите училище за слепи деца (1905). Основател на Дружеството за покровителство на слепите в България (1922). През 1931 организира първия Дом-работилница за възрастно слепи. Основател на първия в България Институт за професионална подготовка на възрастните слепи (1938). Основател и издател на първото в България "Списание за борба против слепотата" (1933 - 1942)
   Проф. Пашев е избран за Член-кореспондент на БАН през 1936 г. и за академик през 1938, като му е присъдена наградата на БАН "Кудоглу". През 1950 проф. Пашев е лауреат на Димитровска награда, I-ва степен.

baraban.bg ©

Top Desktop version