Гарбис Папазян е на България, на Армения и на Австрия

baraban.bg

Гарбис Папазян е на България, на Армения и на Австрия

Papazian

 

   Днес в детската градина „Вержин и Хаик Папазян” в Сливен се състоя тържество по повод 36 години от създаването на детското заведение и откриването на почетен кът - сбирка с експонати от живота и  дарителското дело на Гарбис Папазян.  Детската градина е построена и обзаведена със средства, дарени от родолюбивия сливенец Гарбис Папазян. Тя е открита на 10 ноември 1977 г.  под името „Детелина“ и започва работа с 6 групи с над 200 деца. Днес към детската градина функционират и две полудневни подготвителни групи, които се помещават в Х СОУ  „Йордан Йовков” и в VII ОУ „Панайот Хитов”. През 1992 г., по желание на дарителя, ЦДГ „Детелина” се преименува на „Вержин и Хаик Папазян” – имената на родителите наГарбис Папазян.

„Миналата година при нас постъпи дарение на част от личния архив на г-н Папазян. Това е поводът, съчетавайки две събития, да отбележим  живота и дарителската дейност на нашия патрон. Перифразирайки написаното за Гарбис Папазян, бихме казали: Папазян е на България, на Армения и на Австрия. За нас той е един пример. Някои биха го нарекли романтичен, за нас е човешки!”, каза директорката на детската градина  Галина Николова.

   Двамата пълномощници на Гарбис Папазян в България - Астик Асвазадурян и Марин Кавръков припомниха, че освен детската градина, Папазян е помогнал да изграждането на телевизионната кула над Сливен, предоставил е много средства за образование. Той има дял в утвърждаването на Международния панаир в Пловдив като световно търговско изложение, организира и първите доставка на български плодове и зеленчуци в Австрия. Бившият СОМАТ е създаден под негово влияние. Благодарение на контактите му с Иран, успява да транспортира цитрусови плодове за Австрия и Западна Европа през България. 

   В момента Гарбис Папазян е на 93 години, в добро здраве и живее във Виена.  Астик Асвазадурян сподели, че дарителят иска делото му да продължи и след неговата  смърт. Предстои уреждането на юридически формалности за предоставяне на имот в Княжево за нуждите на детската градина в Сливен.

   Гарбис Папазян  e роден на 14 август 1920 г. в Сливен. Учил е в Арменския колеж в Пловдив. През 1940 година завършва Сливенската мъжка гимназия и заминава за Виена да следва във Виенския университет. Завършва индустриална химия и като втора специалност – търговия. От 1948 година започва търговска дейност. През 1987 година е обявен за почетен гражданин на град Сливен.  През 1989 г. е награден с орден „Народна Република България”-  първа степен. През 2004 г. Общинският съвет – Сливен учредява награда - почетен знак "За граждански принос" и нейният първи носител е Гарбис Папазян.

baraban.bg ©

Top Desktop version