Напусна ни доц. д-р Ирина Щерева

baraban.bg

Напусна ни доц. д-р Ирина Щерева

   (1942 - 2015 г.)

   Напусна ни един от значимите учени в областта на средновековната българска археология! Повече от десетилетие тя беше част от археологическия екип на Регионален исторически музей – град Сливен.

   От 1982 г. до 1992 г. доц. Щерева е научен ръководител на проучванията при късноантичната и средновековна крепост „Туида” в гр. Сливен. Благодарение на тези проучвания става известно античното име на нашия град. Излизат данни за поселищния живот през ранновизантийската епоха и средновековието.  Тя изследва цялата крепостна система, като основен акцент за културата на късноантичното селище е откритият култов комплекс, който доказва по археологически път, че през късната античност Цоида се оформя и като епископски център. В резултат на тези проучвания доц. д-р Ирина Щерева става  автор на книгите „Туида-Цоида-Сливен”, „Приноси към историята на Сливен”, „Разкопки и проучвания”, кн. XXVIII: Туида – Сливен1, на много статии в специализирани научни издания и др.

   През 2010 г. доц. д-р Ирина Щерева става носител на наградата „Д-р Иван Селимински”, присъждана от Община Сливен за принос и постижения в публицистиката, историческо-краеведческата дейност и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

   Доц. д-р Ирина Щерева беше всеотдаен специалист, допринесъл изключително много за изясняване на проблеми от историята на Сливен.

Поклон пред нейната памет.

                                от колектива на Регионалния исторически музей - Сливен

baraban.bg ©

Top Desktop version