Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

   Това е рубриката, в която БАРАБАН ще представя различни хора, с различни съдби и различен поглед към живота. Те могат да бъдат и тези, с които разговарят всички останали медии, но по-често, предполагаме, ще са другите, които влизат в общото понятие „народ”. Момичето от магазина, което не знае дали този месец ще получи заплата или ще му кажат да се омита, преуспелият бизнесмен и безработният, депутатът, който знае как да говори и циганката до контейнера, която трудно намира думите, тинейджърът, когото никой не се сеща да пита за мнението му, травеститът от магистралата или пенсионeрите, които обсъждат какво увеличение на пенсиите ще им даде Бойко Борисов. А защо не и Бойко Борисов? Ако ти не се свениш да застанеш в тази редица, можеш да бъдеш поредния гост. Сега засега обаче, при това нарочно, ще започнем с един млад американец.

 

Матю от Флорида, който каза на шивачевци да си поправят стадиона

 Portret_Mat

   Град Шивачево е едно от 12-те населени места в страната, които ще получат финансиране за ремонт на спортни съоръжения и обекти в рамките на кампанията на Еврофутбол "Избери да спортуваш". Това е новината отпреди дни. А Шивачево е един град с по-малко от 4 000 души, в една от най-бедните общини в България – Твърдица. И ако не бяха напъните на развития социализъм, сега щеше да си е едно хубаво село с голямо училище - заради ромчетата, естествено.

   Стадионът в Шивачево също е продукт на развития социализъм. А приносът на криворазбраната демокрация, освен буренясалото игрище, са ограбената съблекалня, изпочупените пейки, отнесената ограда. 

 

   „Децата не могат да играят, защото тревата е много голяма. А футболистите от отбора на Шивачево тренират в Твърдица. И кметът, когато кандидатстваше за кмет, казваше: Ще оправя стадиона. Смятам, че имаше желание, но после реши, че трябват много пари. Тогава предложих  да кандидатстваме по някакъв проект и да оправим стадиона с малко средства и с голям труд от хората. Отначало с колегите ми от Корпуса на мира мислехме да събираме пари от дарители от Америка. Говорих с колеги от училището, с кмета, с треньора на футболния отбор. Когато Еврофутбол обяви кампанията „Избери да спортуваш”, се насочихме към тази възможност.” Това разказва Матю Парди, 27-годишен американец от град Гейнсвил в щата Флорида, на един български език, доста по-правилен от говорения от някои българи. Той е доброволец от Корпуса на мира и преподава английски на учениците в ІV, V и VІІ клас в СОУ „Георги Каравелов" в Шивачево. Учил е актьорско майсторство в Университета в Южна Каролина, но едва ли това е причината да успява да „влезе под кожата” на всеки. Причината е неговата откритост, убеденост, че всичко е възможно, когато човек искрено го желае, че всички са добронамерени и готови да се впрегнат, щом е за общото благо.

   Нашият Мат, както всички в Шивачево го наричат, е направил сметка за какво ще стигнат 7-те хиляди лева от Еврофутбол: „Ще стигнат за тревни смески, за нова помпа за кладенеца, за да могат те да се поливат, за дограма, измазване и боядисване на съблекалнята, за възстановяване на електрическата инсталация. Смятам, че с малко средства ще можем да осигурим материал, за да подновим и някои от пейките – няма да бъде като европейски стадион, но ще може да се сяда.” Убеден е, че ще има достатъчно хора, които да се включат с доброволен труд – и не само ученици, футболисти или хората, работещи към кметството, но и от местната общност - защото знаят, че „това е нещо важно за града”. Обяснява, че доброволният труд е много разпространен в САЩ. И че непременно трябва да споменем колегите му Павлина Дукова, Илия Мучев, както и кмета, защото той бил инициаторът, но и те много помагали.

Mat

   Мисля си, че ползата от двегодишното пребиваване на Матю в Шивачево няма да е толкова подновеният стадион, нито дори думичките на английски, които са запаметили учениците му. Полезно е за цялото ни скептично и цинично общество да види, че добрите намерения все пак се възнаграждават.  

   Впрочем, колегите му са сигурни, че стадионът ще е готов до 24 май догодина, защото „Нашият Мат е много убедителен, хората го харесват и успява да печели съмишленици. Трудно му отказват каквото и да било”. Междувременно Мат вече е гостувал в повечето къщи в Шивачево, където готви, прави баници, бере грозде и ябълки, вари ракия, превежда стихосбирки на местни поети на английски. А - и участва в педагогически четения и печели награди. И кара колело. Всеки почивен ден до различно място. Вече е решил, че след като открият стадиона, раздадат годишните свидетелства на учениците и времето му за пребиваване в България изтече, ще си тръгне с велосипеда. Веднъж вече прекосил Америка от Ню Йорк до Сиатъл за 80 дни (6 000 км), сега ще мине и през Европа – от Шивачево до Лондон. Километрите са само 3 000 и ще му трябват едва 40 – 50 дни. Вече си има и последовател. Един от шивачевските му колеги ще тръгне с него.

   Това, че е убедителен, е ясно, след като успял да убеди дори хората от Еврофутбол. Вместо предвидените 11 проекта, те финансират и шивачевския, като 12-ти. Кандидатурата на град Шивачево е избрана за "Площадка на обществото" чрез гласуване в сайта на кампанията. За 13 дни, през които всички желаещи можеха да гласуват за своето място за спорт в интернет, бяха подадени близо 16 000 гласа. След извършената проверка, броят на уникалните вотове е сведен до 9 228, от които близо 13% са за Шивачево. (Нали споменахме колко голям е град Шивачево и се сещате колко души евентуално боравят с Интернет.)

 

   Ако сте си помислили, че Матю Парди е наивен млад американец, с достатъчно свободно време, че да свърши малко и от нашата работа, сте в погрешка. Опознал ни е достатъчно добре, за да е наясно, че обновяването на стадиона не е цялото решение. Знае, че най-големият проблем ще е опазването му. Че отново ще има хора, които ще отидат там за да строшат или откраднат. Но това не е причина да се откаже. И той така разбира мисията си - да ни покаже, че добрите идеи работят не само в Америка. Пък малко по малко, да се научим и сами да си подреждаме къщата.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version