Василен Васевски – в търсене на неуловимата светлина

baraban.bg

Василен Васевски – в търсене на неуловимата светлина

            Самият факт, че доста автори вече се опитват да тълкуват творчеството на сливенско-американския художник Василен Васевски, го прави любопитен за публиката. С откритата тази вечер изложба, поне сливенската публика има възможност да усети доколко той е успял в „улавянето“, след като натам ни насочва докторът на изкуствознанието проф. Чавдар Попов („В търсене на неуловимата светлина. Изкуството на Василен Васевски“, изд. „Български писател“ 2018 г.)

            Изложбата в родния си град художникът прави по повод на 50-тата си годишнина. Представени са 45 картини – живопис и рисунки с туш и четка. Жанрово това са портрети, пейзажи и фигурални композиции.

   

         В книгата за Василен Васевски проф. Попов цитира Паул Клее, който казва, че изкуството не изобразява видимото, то прави видимо невидимото. Е, това невидимо може би ще забележите в пестеливите линии и фините извивки, в силно синтезираните обекти на художническото вдъхновение. Това, във всеки случай е изложба, която си струва да посетите.

 

 

             Василен Васевски е роден в Сливен през 1969 година в семейство на учителката по немски език Дияна Зикулова и журналиста и писателя Камен Васевски. През 1997 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност "Живопис". Вече повече от 20 години живее в САЩ, където от две години е професор в Илинойския университет за изкуство в Чикаго. Има над десет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Василен Васевски е един от организаторите на българите (и специално на сливенците) в Чикаго, деен член на обществения комитет „Сливенци в Чикаго – за Сливен“, инициатор на няколко  родолюбиви инициативи. От настоящата си изложба, озаглавена „(Не)възможното завръщане II“, Васевски дарява на Община Сливен картината си "Човекът с птиците".

      Изложбата е подредена в приземния етаж на Узуновата къща на галерия "Димитър Добрович".

 

baraban.bg ©

Top Desktop version