Георги Калайджиев е носителят на награда „Добри Чинтулов“ за 2019 г.

baraban.bg

Георги Калайджиев е носителят на награда „Добри Чинтулов“ за 2019 г.

   Сред пет номинации за наградата „Добри Чинтулов“, Обществената комисия за избор на носител избра Георги Калайджиев, съобщават от общинския пресцетър.

   Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

   Съюзът на независимите български писатели номинира Георги Ведроденски – писател, публицист, карикатурист. Сдружение на испаноговорящите журналисти в България номинира Живка Балтаджиева – поетеса, журналист и преводач. Поетесата Кети Бозукова е предложена от Съюза на българските писатели. Художникът и преподавател Красимир Добрев е предложен от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и Съюза на българските художници. Кандидатурата му е подкрепена и от Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

   Избраният за носител на тазгодишната награда Георги Калайджиев е предложен от Съюза на музикалните и танцовите дейци. Той е професионален музикант – цигулар, с изключително голям принос за развитието на музикалното дело в град Сливен и в страната. Роден е през 1947 г. в Сливен, учи цигулка при Мишо Тодоров и Маргарита Калканджиева. С помощта на стипендията „Добри Чинтулов“, дадена му от Общината, той завършва консерваторията. След конкурс е приет в Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, където след време става и негов концертмайстор. По-късно заминава за Германия. Установява се в немския град Гийсен, където работи и до днес като концертмайстор на филхармонията. Основава и камерен оркестър „Колегиум и музикум“ в Щадалендорф, Германия.

   През 1999 г. създава Студио „Концертанте“ и е негов диригент и концертмайстор. С изпълненията си студиото популяризира произведения на българските композитори Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Лазар Николов и др.

   Калайджиев никога не забравя корените си. Помага в различни благотворителни инициативи – от дарения на медицинска техника, дрехи и др., до създаване на Лятна академия „Жеруна“. От няколко години, със съдействието на негови приятели от Германия, се реализира проект „Музиката вместо улицата“. Основната му идея е социално слаби деца от Сливен и по-специално от кв. „Надежда“, да получават безплатно обучение по музика – цигулка, пиано акордеон, контрабас, виолончело, флейта, китара и др. Към обучението децата получават безплатно закуска и плодове.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври 2019 г.

baraban.bg ©

Top Desktop version