Предстои честване на Илинденско-Преображенското въстание в Сливен

baraban.bg

Предстои честване на Илинденско-Преображенското въстание в Сливен

 

   На 2 август, неделя от 12 ч. отец Методи Попов, предстоятел на клуцохорския храм „Св. Николай Чудотворец” в Сливен ще отслужи панихида в памет на сливенския офицер и воевода  Георги Папанчев, загинал по време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Ще се състои и честване на 117-тата годишнина от това най-масово и най-организирано българско въстание. Членове и симпанизанти на НФСБ и други патриотични организации ще поднесат цветя на признателност. Всички са добре дошли! 

   Роденият в квартал Клуцохор офицер от българската армия  подпоручик Георги Папанчев е военен инструктор в Лерински революционен окръг по време на Илинденско-Преображенското въстание. Във ВМОРО той замества друг легендарен загинал воевода – Марко Лерински, родом от Котел. Водената от него чета действа първо в района на Костур, после в Леринско и дава няколко сражения, като повечето въстаници загиват. На 28 май 1903 г. четата е предадена и на 29 май в битка с турската войска загиват войводите Георги Папанчев, Евстрати Дачев, Васил Попов и Силян Пардов, както и 13 четници. Погребани са в двора на църквата „Свети Никола“, разположена в края на село Баница. След като селото става гръцка територия през 1913 година, гробът им е заличен от гръцките власти.

 

   Паметникът на Георги Папанчев в Сливен се намира в кв. „Клуцохор“, на кръстовището на улиците „Георги Икономов“ и „Волентирска“ и е дело на починалия сливенски художник и учител Борис Дамянов.

baraban.bg ©

Top Desktop version