Красимир Добрев е носителят на наградата ,,Добри Чинтулов” за 2020 г.

baraban.bg

Красимир Добрев е носителят на наградата ,,Добри Чинтулов” за 2020 г.

   Тази година Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов” рано-рано е определила носителя на наградата, съобщават от общинския пресцентър. Това е художникът Красимир Добрев. Както е известно, призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

   Преподавателят по цветен етюд и сценография, беше предложен за носител на наградата от Съюза на българските художници и Съюза на артистите в България.

   Красимир Добрев е роден през 1962 година в Сливен. Завършва живопис в Националната художествена академия през 1988 г. при проф. Петър Михайлов и е един от най-провокативните и креативни творци в съвременното изобразително изкуство. Доцент е по цветен етюд и рисуване в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в  Пловдив. Работи в областта на живописта, графиката, хепънинга, пърформънса, илюстрацията, рисунката, сценографията, видеоарта, скулптурата, концептуал арта, видео арта, манипулацията и др. В творческата му биография има редица самостоятелни изложби. Той участва активно в национални и международни пленери и симпозиуми, както и в почти всички общи изложби на Съюза на българските художници. Два пъти получава наградата „Сирак Скитник“ (1999, 2001). Лауреат е на различни награди от национални и международни изложби и конкурси.

   Общо шест номинации за наградата „Добри Чинтулов“ бяха подадени в Община Сливен тази година. Националната художествена академия номинира проф. д-р Васил Рокоманов – художник-сценограф, преподавател и теоретик. Писателят, публицист и карикатурист Георги Ведроденски беше предложен от Съюза на независимите български писатели. Българската академия на науките предложи с отличието да бъде удостоен Георги Господинов – поет, писател и драматург. Илия Костов – режисьор, сценарист и писател, беше номиниран от  Съюза на българските филмови дейци. Съюзът на българските музикални и танцови дейци номинира оперната певица Татяна Шиварова.

   Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на Празника на гр. Сливен – 26 октомври, Димитровден.

baraban.bg ©

Top Desktop version