150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски в Сливен

baraban.bg

150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски в Сливен

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Сливен тържествено ще бъде отбелязана 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Програмата започва на 18 февруари с панихида в памет на йеродякон Левски, която ще бъде отслужена в катедралния храм „Св. Димитър“ от 17:15 ч.

   В 17:45 ч. от храма, по бул. „Цар Освободител“ и ул. „Донка и Константин Константинови“ до пл. „Васил Левски“, ще премине факелно шествие със 150 факли, които ще бъдат носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и мотоклубовете „95 октана“ и „Хайдути“. Шествието ще бъде водено от Военен духов оркестър – Сливен. При пристигането на пл. „Васил Левски“ ще бъде поднесен гирлянд на паметника на Дякона.

   На 19 февруари, неделя, в 9  часа ще започне общоградската церемония и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника.

   На същия ден в 11 ч. в гр. Кермен ще се проведе церемония по откриване на бюст-паметник на Васил Левски. Паметникът е изграден с дарения и доброволен труд. Негов автор е скулпторът Кирил Стоянов.

   Традиционно, Профилирана природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“ ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 ч. пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред  паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” –  Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов-Брадата и паметника на Таньо войвода.

   Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенската митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

baraban.bg ©

Top Desktop version