Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

   Стефан Панаретов, първият български дипломат в САЩ

 

Stefan_Panaretov    Стефан Панаретов Хаджиилиев е български дипломат, действителен член на Българска академия на науките, работил през голяма част от живота си за  изграждането на добри отношения между България и Съединените щати.              Роден е в град Сливен през 1853 година. Като възпитаник на Робърт колеж в Цариград, той е и негов дългогодишен преподавател по български език. Избран е за действителен член на Българската академия на науките. Става първият посланик на България в САЩ – от 1914 г. -  и е такъв в продължение на 11 години. Има лична заслуга в установяване на отлични двустранни отношения, съдействали за защитата на важни български национални интереси. Като член на българската делегация взема участие в Парижката мирна конференция през 1919 г., а през 1921 г. е български делегат в Обществото на народите.

   Заедно със съпругата си Лидия Гейл, Панаретов завещава значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София.

   Стефан Панаретов е един от българите, свързани с протестантското движение, допринесло твърде много за увърждаването на бъгарската нация. Ето с какво, според www.Protestantstvo.com:

·        допринася за изготвянето на нов български превод на Библията;

·        въвежда модерни методи на образование и изграждане на национална образователна структура;

·        изгражда мрежа от мисионерски станции;

·        предлага религиозна алтернатива и духовност, базирана на пуританските принципи на вярата;

·        катализира движението за независима Българска църква;

·        организира първите български евангелски църкви;

·        обучава български протестантски свещеници;

·        изгражда българо-американски взаимоотношения;

·        участва в освободителното движение на България;

·        обучава първото поколение български държавници.

   Наскоро областният управител на Сливен Марин Кавръков направи успешни стъпки за  откриване местоположението на тленните останки на видния гражданин на Сливен и първи български посланник в САЩ. От службата за публични регистри в гр. Вашингтон, окръг Колумбия, информират, че проф. Панаретов е погребан на 21 октомври 1931 г. в гробището Рок Крийк (Rock Creek Cemetery). От посолството са изпратили снимки на гроба и карта на гробищния парк, предоставени са копия от смъртния акт и завещанието на покойния.

baraban.bg ©

Top Desktop version