От Смолян до Холивуд и назад

baraban.bg

От Смолян до Холивуд и назад

 Пътувайки за моя роден Златоград, почти винаги съм се спирал в Смолян. И винаги неизменно съм посещавал Колювата „архива”. Бях свикнал с нея, с нейната релаксираща и облагородяваща медитативна тишина...

 Знае се от много хора, че „естеството” и „изкуството” на Родопския театър са на един инч разстояние – отсреща баирът направо го блъска по стъклената фасада. Навремето, кой знае защо заседяващите се в Смолян, винаги се чувстваха на един инч  разстояние от големия смисъл на живота. Този един инч никога не им достигаше. Но, с него или без него, всички колеги мълчаливо (ех, понякога и с малко шум) преминаваха през него и след това кротко заемаха мястото си в Колювата театрална архива.

 

Никола Пашов   

 

 Конкретният пункт от архивата беше обаче малко по-различен. Времето беше доста днешно за една архива. Изрезката беше от „24 часа”. Ставаше въпрос за холивудската звезда Том Ханкс. (Срещал съм да го пишат и Том Хенкс, но това няма значение. Както се казва, няма да се женя за него.) Голям актьор от филма „Форест Гъмп”, а сега имало и „Форест Гъмп” – 2. До него втората му жена – също холивудска звезда. И понеже за нея хептен няма да се женим, на нейното име въобще не обърнах внимание.

А всъщност Колю Пашов беше съхранил изрезката заради нея. Изровил беше отнейде Пашата произхода и родителите на „нежната” звезда. Майката – италианка, но което беше по-важното и което беше събудило интереса на архиваря, беше бащата. Това беше смолянският помак Ибрахим Козарев. Дори се знаеше отнякъде, че дъщерята и Том са посетили тайно и конспиративно Смолян, за да наобиколят родното място на бащата.

 

                                                                                                                       Rita_Wilson

 

                                                        Рита Уилсън

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Красиво и вълнуващо, нали! Какъв ли ще да е бил този нашенски аретлик? По какви ли потайни пътища беше тръгнал към големия свят и големия живот? Дали не беше прецепил направо през „Кестермето” на Герзовица и от там през Северна Гърция и Северна Италия не беше стигнал Голямата земя? Едно трептящо парче месо, пренасяно, предрясвано и ожулено от толкова потури, хвойнища, къпинаци и козиняви халища, се беше кротнало между два знойни италиански балдъра.  Две настръхнали родопски „кайсийки” се бяха блъснали в бялата плът на времето, и едва ли можеше някой да каже какъв звук са произвели – на ситно пиринчено козе звънче или на гърлест „яркичов” тюмбеляк...

IliykovРита Ибрахим Уилсън, ако можеш в някое интервю да споделиш какво стана с бубайка ти и тази информация достигне по някакъв начин до Колю Пашата, това ще бъде най-големият диамант в колекцията на неговата театрална архива.

 

 

 

 Михаил  ИЛИЙКОВ

актьор от Сливен

baraban.bg ©

Top Desktop version