Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Носителят на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2010 г. Тодор Терзиев

 Todor_Terziev

   Тазгодишната награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на община Сливен е за художника Тодор Терзиев, реши обществената комисия, която избира носителя.

   Тодор Терзиев е роден през 1955 година. Завършва живопис в Националната художествена академия /тогава ВИИИ „Николай Павлович”/ през 1982 г. при проф. Найден Петков. Член е на секция „Живопис” към Съюза на българските художници. Директор е на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. Под неговото вещо ръководство са отраснали и са се развили стотици нейни възпитаници.

   Като творец Тодор Терзиев работи в областта на кавалетната маслена живопис. Езикът на картините му е експресивен  и сложен като стил и многопластов като внушение. Разгръща композициите си върху богат фон и третира обемите и силуетите със сложен и хармоничен цвят. Пейзажите му са поетични вглеждания в аурата на града в наши дни (както са го написали съчинителите на визитката му).

   Тодор Терзиев е участник в множество изложби, пленери и семинари. Автор е на 5 самостоятелни изложби, участвал е в над 60 общи изложби.Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, художествените галерии в Русе, Добрич, Сливен, Ямбол, на частни колекции в страната и чужбина (Германия, Норвегия, Япония и др.)

baraban.bg ©

Top Desktop version