Балканиадата в Сливен събира известни имена в леката атлетика

baraban.bg

Балканиадата в Сливен събира известни имена в леката атлетика

leka_atletika Балканиада по лека атлетика, 64-та по ред, се провежда на 2 и 3 юли в Сливен. Над 500 състезатели от 10 държави ще вземат участие в състезанието, близо 700 души досега са се регистрирали в «Спорт палас», хотела в спортния комплекс на града, съобщи председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. Той уточни, че освен от България, Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Турция, тук има състезатели и от Молдова, приета по нейна молба в Асоциацията на балканските атлетически федерации. На конгреса на асоциацията, който се провежда днес от 15 ч., ще бъдат отправени покани за включване в организацията и към Словения и Хърватска, допълни Карамаринов.

«Балканиадата се провежда на лекоатлетически съоръжения, които са едни от най-модерните в Европа. Никъде няма такава близост между загряващ и основен стадион, което е важно за атлетите. Основният стадион пък по своите размери е изключително подходящ за провеждането точно на такива състезания – с броя на коридорите си, с разстоянията между траповете за скок дължина и троен, с всички изисквания на международната федерация. И макар че за такива шампионати наградният фонд не е задължителен, тази балканиада е с най-голям награден фонд в досегашната история – 40 000 евро», заяви още председателят на българската федерация, който е председател и на балканската лекоатлетическа асоциация.

В първенството ще участват изтъкнати атлети – осем европейски, четирима световни шампиони и седемнайсет медалисти от европейски и световни първенства, както и шестнайсет национални рекордьори. Най-известните имена в българската лека атлетика – Ивет Лалова и Ваня Стамболова, също са сред състезателите. Състезанията започват в 16.20 ч. на 2 юли, официалното откриване ще направи премиерът Бойко Борисов в 17.20 ч.

 

Входът на стадион «Хаджи Димитър» е свободен за публиката.

baraban.bg ©

Top Desktop version