Води ни, Партийо!

baraban.bg

Води ни, Партийо!

korupcia-         За финансовия размер на моето оттегляне – нямам конкретно предложение.

-         Трябва да ми кажеш. Защото, в крайна сметка, аз трябва да си направя сметката.

-         Ти прецени…

-         Как да преценя?

-         На база … Ти ако си например на мое място, кво ше искаш.

-         Аз не съм мислил по този въпрос, сериозно ти говоря. Ако се оттегля примерно, да ти кажа, оттеглям се, ама дай ми еди кво си.

-         Да, то не може да е бадева, разбираш ли, но не може и да е много. Защото - следващият момент – аз не искам да ти извивам ръцете, но не искам и да съм валат.

-         Сега…

-         Слушай ме сега…Нито искам да ти извивам ръцете, нито искам да съм валат. От друга страна, това не е цена, с която аз казвам пито-платено и оттам нататък приключваме взаимоотношенията. Това е някакво възнаграждение за компромиса, който правя.

 

   А това е малка извадка от разговора, който двама кандидати за кмет на Сливен водят в края на месец май 2011 г. Единият е почти (или не толкова) сигурен, че като председател на общинската организация на своята партия, ще бъде номиниран за кмет и по тази причина има какво да продава. Другият, поне в онзи момент, заявява, че има пари да купува. Единия – този с коза, че ще бъде номиниран, добавя утежняващото обстоятелство, че решението ще трябва да минава през конференция, а другият отговаря, че разговорът ще се води от база 100 000 лв. нагоре. (Впоследствие се оказа, че нито единият, нито другият са имали ресурс за този разговор).

   Разговорът е на диск, който неколцина журналисти получиха в пощенските си кутии и който преди това бе размахан на конференцията на БСП в Сливен на 28 април 2012 г. А още преди това, очевидно, този разговор (час и 34 минути, поне на записа) е бил достояние на някои от активистите на партия-столетница. Партия, която се крепи на дисциплината. Разбирайки това, дори и опозиционерите в нея я спазват. Човекът, който огласи записа  – Николай Сираков, вече го е пратил до председателя на БСП Сергей Станишев – той да прецени как да го ползва. Другият компромат срещу бившия и настоящ (преизбран) лидер – (протокол от СДС-събрание, на което същият лидер кандидатства (явно неуспешно) за член на тази партия – пък е предаден на Михаил Миков – човекът от Изпълнителното бюро на партията, който бе гост на сливенската конференция. Решението е в ръцете на ръководството. Което може да не остане такова за още дълго (до конгреса няма много време).

   Ако не сте разбрали какво исках да кажа, то е, че от всичко това – запис, свидетелстващ за дълбока корупция у лидер на партия, след която с вяра вървят (все още) хиляди маса народ, няма да последва нищо… Още по-малко от прокуратурата.

   Ще се радвам, ако ме опровергаят.

   А – и интересно ми е, ще посмее ли някой да направи записа обществено достояние (щото като нищо ще попадне под ударите на закона).

 

Йорданка Раданчева

 

baraban.bg ©

Top Desktop version