Правителството обсъди антикризисна програма

baraban.bg

Правителството обсъди антикризисна програма

   Правителството разгледа програма с краткосрочни (за деветмесечен период) икономически мерки за възстановяване на българската икономика. Документът е изпратен в Народното събрание за допълнителни обсъждания, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Той ще бъде приет от кабинета следващата седмица, след което ще бъде представен и в Европейската комисия.

   В документа са включени 82 мерки, структурирани в осем части. В частта "Устойчивост на макроикономическата система" се предвижда поддържане на балансиран бюджет за тази година и активизиране на дейността на България по присъединяването към механизма ЕRМ-2. В частта "Устойчивост на финансовата система" е разписано намаляване на неефективните разходи в структурите на държавния бюджет с 15 на сто, запазване на единната ставка на ДДС от 20 на сто, осигуряване на взаимен достъп до информационните системи на митниците и на НАП. Третата част от мерките е свързана с подобряване на бизнес средата, четвъртата - с активизиране на аграрното производство. В краткосрочните икономически мерки подробно са посочени инфраструктурните проекти, които ще бъдат осъществени през този период. За първи път е включен анализ и за инфраструктурните проекти в областта на екологията. Другите части от програмата са свързани със стимулиране на заетостта и социалното подпомагане, развитие на икономика, основана на знанието, ефективно управление на средствата от еврофондовете.

   В документа са интегрирани 32-те мерки, одобрени вчера от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ще продължат обсъжданията в работната група към НСТС на още мерки, за които досега не е постигнато съгласие между социалните партньори.

baraban.bg ©

Top Desktop version