В София се провежда годишна среща на военните министри

baraban.bg

В София се провежда годишна среща на военните министри

   Тече годишната среща на военните министри на страните от Югоизточна Европа, която събра в София министрите на отбраната на 11 държави от региона. Срещата е в рамките на Българското председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от ЮИЕ, а домакин на форума е министър Николай Младенов.

   „За нашето правителство и за българския народ стабилността и сигурността на региона са ценност, за която трябва да бъдат полагани постоянни усилия и предприемани решителни действия”, каза премиерът Бойко Борисов в обръщението си към участниците в срещата. Според министър председателя, в интерес на просперитета на целия регион е сътрудничеството между страните от ЮИЕ за гарантиране на мир и стабилност. Премиерът оцени високо приноса на българските военни както за установяване на отношения на доверие и сътрудничество, така и за справяне с общите проблеми на сигурността в региона. В рамките на своето председателство на Процеса, България ще се стреми да развива всичко ценно, създадено досега с общи усилия, а то никак не е малко в тази сфера, подчерта министър председателят и пожела успешна работа на форума.

   За засилване на отбранителното сътрудничество в региона се обяви и военният министър Николай Младенов. Според него е необходимо внимателно да бъдат осмислени приоритетите на военното сътрудничество, за да бъдат успешно посрещнати новите предизвикателства и заплахи пред сигурността, сред които са организираната престъпност, нелегалния трафик и корупцията.   

    В рамките на форума военните министри от ЮИЕ ще подпишат Споразумение за координационния комитет в рамките на Процеса от срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM) и Пети допълнителен протокол към Споразумението за Многонационалните мирни сили от Югоизточна Европа (ММСЮИЕ). Ще бъде обсъдена още дейността на Бригада „Югоизточна Европа”, състоянието на операциите на НАТО в региона, възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

baraban.bg ©

Top Desktop version