Според премиера, България спести 40 – 50 млн. лв.

baraban.bg

Според премиера, България спести 40 – 50 млн. лв.

   Завърши заседанието на Европейския съвет в Брюксел. България и още девет държави от Централна и Източна Европа успяха да договорят по-изгодни условия по темата с климатичните промени. „Доста тежко заседание. Сутринта имахме работна среща с още девет държави и крайното решение е вписването на текст, който да гарантира, че няма да бъдем донори на държави като Китай, Индия, Русия и Бразилия. Когато трябва да се плаща, то ще бъде съобразено с брутния вътрешен продукт и с моментното финансово състояние на отделните държави”, са думите на премиера Борисов.

   Българският министър-председателят е провел поотделно разговори по темата с германския канцлер Меркел, с президента на Франция Саркози, с британския премиер Гордън Браун, както и с премиерите на Полша и Унгария. „Близо два часа се водиха преговорите, докато се съгласиха по-богатите държави с това наше искане, така че спестихме минимум по 40-50 милиона евро от тези заседания”, похвали се Бойко Борисов.

   Създадена е работна група, която трябва да предложи решение по обсъжданите днес теми. Нейните предложения след това трябва да бъдат одобрени с консенсус. Този документ е важен, за да бъде Европейският съюз единен, силен и водещ за срещата по климатичните въпроси в Копенхаген в началото на месец декември. На нея страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.           

baraban.bg ©

Top Desktop version