СЪОБЩЕНИЕ от канцеларията на Сливенската митрополия

baraban.bg

СЪОБЩЕНИЕ от канцеларията на Сливенската митрополия

   Във връзка с ОКРЪЖНО № 175 от 30 март, 2020 година на Светия Синод на Българската православна църква по повод обявеното извънредно положение в Република България, както и организацията за посрещането на Възкресение Христово, Негово Високопреосвещенство + Сливенският митрополит ИОАНИКИЙ разпореди следното:

   1. Във всички храмове на Сливенска епархия великопостните богослужения да се отслужват съгласно изискванията на Постния Триод при спазване на разпоредбите на държавните органи за ограничаване на много хора в затворени пространства, като спазват регламентираното разстояние.

   2. На Цветница раздаването на върбови клонки да става извън храма. 

   3. На Възкресение Христово, по преценка на председателите на църковните настоятелства, полунощницата да бъде отслужена– в храма или на открито пред храма. В края на полунощницата, при пеенето на тропара „Приидите приимите свет…”да става и приемането от християните на благодатния огън. След литията богослужението продължава по реда определен в Цветния Триод.

   4. Призовава православните християни от епархията, по възможност, да останат по домовете си и там да отправят молитвите си към Възкръсналият Христос да ни избави от коварна болест.

   5. Светите тайнства Кръщение и Венчание да се извършват в присъствието на най- близките.

   6. Опела на покойници да се извършват на гроба на покойника в присъствието на най- близките.

   7. Задължава църковнослужителите да спазват лична хигиена и да ползват предпазни средства, както и да почистват храмовете периодично, като използват съответните дезинфектанти. На входовете на храмовете да се поставят стелки напоени с дезинфектант.

   Негово Високопреосвещенство митрополит ИОАНИКИЙ ще продължи, както досега, с пост и усърдна молитва, да измолва от Всеподателя Бога милост, здраве и спасение за православните християни от Сливенска епархия, за да можем всички заедно, с благодарност да празнуваме Празника на празниците и Тържеството на тържествата - Светлото Възкресение Христово.

baraban.bg ©

Top Desktop version