Внесоха обвинение срещу крадеца на „Рибния буквар”

baraban.bg

Внесоха обвинение срещу крадеца на „Рибния буквар”

bukvar   Окръжна прокуратура - Сливен е внесла обвинителен акт по делото, водено за кражба от Историческия музей в Котел. Обвинението е срещу Станимир Баджаков за това, че „в края на октомври 2008 г. в гр. Котел, отнел чужда движима вещ - „Буквар с различни поучения” („Рибен буквар”) на д-р Петър Берон, издание от 1824 г., на стойност 1500 лв., от владението на Исторически музей – гр. Котел, без съгласието на директора на музея, с намерение противозаконно да я присвои”. Повдигнатото обвинение е по чл.194 ал.1 от НК, което предполага лишаване от свобода до 8 години.

   Медиите писаха доста по случая, след като в началото на април т.г. стана ясно, че букварът в експозицията на котленския музей не е подареният през 60-те години на миналия век екземпляр от първото издание на известната книга, а фототипно издание. Подмяната била установена след като музейните работници обърнали внимание, че на титулната страница липсва автографът от дарителя на оригиналния екземпляр. В хода на разследването е установено, че подмяната е извършена от Станимир Баджаков, който имал антикварен магазин в Котел. Той е продал оригинала на колекционер в столицата. Изчезналото издание на възрожденската книга е открито и иззето при проведена на 15 април съвместна специализирана операция в София, където са извършени претърсвания и изземвания на пет адреса.

 Няма повдигнати обвинения срещу служители на музея.

   Междувременно Баджаков е уличен и в кражба на златни накити от частен дом в Котел. Не е ясно обаче дали той ще присъства на процеса, защото през последните месеци се намирал в Испания.

   С оглед правната квалификация на деянието, предмет на повдигнатото обвинение, делото е внесено за разглеждане от Районен съд – Котел.

baraban.bg ©

Top Desktop version