Правителството направи крачка към туширане недоволството на кметовете

baraban.bg

Правителството направи крачка към туширане недоволството на кметовете

karta   Днес кметове, членове Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), се срещнаха с премиера Бойко Борисов и с ръководители на Управляващите органи по оперативни програми. Постигнати са договорености, според които до 15 декември 2009 г. дирекция „Национален фонд” към Министерство на финансите ще разгледа всички заявки за плащания към общините. По време на разговора стана ясно, че до момента са реализирани едва 30% от авансовите и 70% от междинните плащания към общините, съобщават от правителствения пресцентър. „Причината вероятно е както в организацията на управляващите органи, така и в работата на общините. Затова предлагам проблемите да се решават в диалог на ежемесечни срещи”, е заявил министър-председателят. По инициатива на премиера, срещите между него, ръководителите на управляващите органи и кметовете ще се провежда в средата на всеки месец, като следваща ще бъде на 15 декември. Дотогава общините ще получат подробна справка за всички заявки, постъпили при управляващите органи до този момент, каква част от тях са удовлетворени и какви са причините на други да бъде отказано.

   По време на срещата кметовете са поставили за разглеждане и идеята част от ДДС по ОП „Регионално развитие” да остава в общините. Засега е решено да се създадат по-ясни и унифицирани указания към местната власт. До края на седмицата указанията и по ОП „Развитие на селските райони” ще станат публични, като информацията ще бъде качена на сайта на Министерство на земеделието и храните.

   „Това беше полезна работна среща. Убеден съм, че след още няколко такива, проблемите между общините и управляващите органи постепенно ще стихнат”, заяви Димитър Николов, кмет на община Бургас и член на УС на НСОРБ.

baraban.bg ©

Top Desktop version